信報:港人境外投票修例 台灣問題考起港府

133 回覆
277 Like 5 Dislike
合法種票
到時要簽文件
派邊個去簽?

定文件都唔簽?

台灣d文件上面 一定有中華民國
班高官夠膽簽?

一中原則. 問番丘騰華.
我地特區政府一步步黎
所以由大灣區先
再下屆就廣東省
下下屆就加埋廣西省
無話唔加台灣
2047後就會輪到台灣省架啦
從港共嘅策略去睇,當然可以咁做…

不過唔好睇小台灣政治人物嘅智慧同手腕…佢哋唔同一般香港人(香港人好現實,覺得無得搞就縮),你睇佢哋啲時事節目、評論節目,周不時一個議題可以 spin 到反轉再反轉…

你睇依家大粒癦單嘢,台灣輿論上有理有節㗎…

如果佢哋用啲怪招,港共、支共可以喺國際上好樣衰㗎(例如搞到自打嘴巴,台灣唔受支那管治;又或者真係安排台灣香港人投票,然後公開投票結果)…不過最終結果肯定係台灣港人、海外港人無得投票啦(預咗)…
你唔係資詢公眾
而係問支那
政府已經唔面向我地
用正常邏輯法理睇今日既香港係曬撚氣
根本就戲都唔會同你做
屈埋你「台灣當局」唔同我地合作又得
再唔係咪話我地慢慢擴大地區
3 5 7 屆後就會包埋台灣省架啦
又得
用經貿辦唔該全球都有得投
係台灣投票既前提一定唔會民間活動
咁大個目標都出曬黎
仲要講明係中國境內除澳門外既投票
即係當票箱去台灣就等同台灣自己認係中國一樣
agree 搞大佢
我估篇文嘅意思係借台灣撚鳩香港政府
拖到上國家同國家嘅問題
例如全球都有香港人 咁係咪全球都投得

其實大家都知道支那投就預咗種票
所以台灣並唔係想同你支那鬥多票
而係拉到去台灣都有得投嘅話
就係國家同國家嘅談判

玩政治都要有手段同文宣
咁到時先有子彈

當然你話支那做咩都得架啦
但愈強行就愈花時間洗返白
例如又要禁住媒體同internet(唔同國家)
所以政府點強行都好 表面都要包裝得好
唔覺得蔡英文會拎呢樣野黎玩港共
exactly係咁玩

逐步開放到海外,加拿大,英國……
違反一中原則
住同洗嘅錢係 中國 點解要有投票權
d議題又唔關佢事
又要浪費資源 跨境寄選票
agree,最基本要證據證明支那幾無恥

係架啦玩國際線就係要有"實際證據",唔係大家諗到預測嘅結果就得。佢唔俾台灣搞,咁就放大佢嚟講。假設台灣有得投,在台香港人投出黎嘅結果,又可以放大黎

國家對國家嘅層面,就係需要“實際證據“,然後就到媒體資訊戰。

呢個世代已經無得亂鳩出兵開火,我覺得已經係用資訊戰代替傳統戰爭,說服其他國家結盟,再玩經驗封鎖
為操控結果,當然只在能操控地方投票。
咪要台灣承認一個中國先比在台港人投
台灣政府唔制咪賴落佢度
easy
比 可以攪亂你政局
一定玩
bam
得咪全中國 包澳門+台灣有得投票
仲wfc泛民+建制?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞