15歲少年在家中房間成功做核融合實驗

205 回覆
1087 Like 8 Dislike
時間短但係咁高嘅熱能都係分番去水蒸氣機都係會測出
有幾柒? 講到核聚變能量只係水煲咁威力
唸起幾年前台灣都有個人整,
層樓幾百萬。俾你撞兩撞。撞散左。賣屎忽都唔掂
太陽咁撚光 不過都睇唔到 太快太細
個scaling差幾遠呀大佬 佢做緊單個單個嘅實際咋
粒子對撞出錯都唔會世界末日 但佢每次require嘅能量係以大城市每日用電量嘅scale黎計 同埋對撞後嘅產品係有不確定性 有咩不明嘅strange matter 係有機會全世界rip 可能性低到唔值得一提咁解
而核聚變product係well known
仲要未做到就FBI敲門
同你開火爐一秒熄返一樣,只係個量級大好多次方
而家學琴學其他古靈精怪嘢個個月都已經一萬幾千啦,一年已經十幾個, 有幾難
一支火柴搞掂
生命滿希望, 核試由我創
滅世武器呢
香港15歲要學下愛國先
其實同個SIZE有關,只係原子級而且時間又短.係真空下熱只可以用輻射傳遞,做好防輻射其實無乜野嘅.
應該仲要計爆炸既衝擊波,你試下開爐隻手近小小都明顯感覺到有陣風咁
但當量級大到一個點就直接爆炸唔再係bob一聲就算
E=mc∆T
就算個∆T係極大 只要個mass係極細 (一粒atom) 咁出嚟個energy都唔會太大
你感受到太陽既熱都係輻射,其實到咁大量級唔好講輻射,爆炸波都夠夷平個鎮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞