[真人真事] 我既初戀係高登

1001 回覆
112 Like 6 Dislike
人地成日話人生如戲,咁我呢世人就好似演緊悲劇咁,睇唔到有咩希望。我諗好多人都好似我咁,覺得自己無咩優點、一事無成,成日係到諗究竟生存有咩意義呢啲咁哲學性既問題,而我暫時都仲未有頭緒。加上岩岩裸辭既我,又無目標,又無錢,成個廢青咁。

由中二開始,我因為被班最friend既老死杯葛之後,性格就開始變得孤僻,但唔知點解成績又特飛猛進,之後就入埋精英班。
仲好記得個時有個老師同我講,話到我大個睇返呢件事就會覺得無咩野,宜家成績進步左咁多,都係一件好事呀~宜家諗返起都係既,因為我記性差到連因為發生咩事而杯我都唔記得,但個心仲係拿住拿住呢種感覺就仲係到。

中三之後,屋企見我讀書好左就換左部新電腦比我,換左部機之後發現原來上網咁順係天堂般既感覺;而我由個時開始慢慢接觸高登,覺得好新奇,咩類型既post都會睇下,但個時on99唔識用hkbn個email嚟申請ac,過左幾年因為見到隊band嚟香港開show先的起心肝去搞返個ac,你知㗎啦,做cd-rom好慘㗎嘛,宜家仲要整埋加密

不過可惜呀,中文太差所以都係入唔到大學,就走左去讀下asso先再算。本身我就讀理科既,但心知理科讀完出嚟好難搵食,就屎忽痕揀左商科。後來發現asso讀咩係唔重要,因為asso其實只係比班入唔到大學既人多一次機會,而我從來都無咁諗過,只係想多兩年時間諗下將來點,想有多兩年時間逃避現實。各位asso仔千萬唔好好似我咁,花多啲時間努力搏返入U啦 身邊有好多成功既例子。

背景就講到呢到啦,之後我會開始入正題啦。

聲明:本人中文極差,連續兩年公開試攞F,作文拎U,假如你係好介意錯別字既,都希望你繼續睇落去順手更正下我 中文差點解又要寫文呢?因為我想用文字記低我曾經經歷過既事;亦都因為有個朋友鼓勵我去寫呢個故,最後無論有無人睇,我都會盡力完成佢。唔會好似你咁,爛尾。
留個靚名
留個靚名

咁快手既
可能得你一個睇㗎咋
留個靚名

咁快手既
可能得你一個睇㗎咋

文啊,屌你
好,終於要入返正題。我諗大家都係比個topic呃左入嚟,唔洗擔心,揭開傷疤都要啲心理準備。人生遇到既仆街太多,好彩既係我都未演變成另一個仆街去傷害人。

我既初戀,係講故台識既。佢只係寫過一個故,後來仲因為比熟人知道左就無再寫落去,但我知其實係佢懶。一路上高登以嚟都無點PM人,亦無諗過會同高登網友見面。
咁佢係個post度都同讀者幾多交流,又話歡迎PM佢傾計,咁我好奇之下就PM左佢,交換左個LINE。一加左佢LINE,就見到icon係一男一女,我就知道佢隔離個個就係佢女朋友,幾可愛呀,眼大大又細細粒咁,好襯。

間唔中我地都會傾下計,追下佢出文咁,咩都講下。直到有一日有個Red Bull Flugtag飛行日,自己整架車飛落海個個呢,咁岩我做緊project無聊睇發現有live,咁我就send左條link比佢,佢又話佢其實都好想睇但又唔知有live;一路睇有啲咩好笑既造型就係到傾,一路一齊睇又一齊笑,評下分咁,個感覺好神奇,就好似佢係隔離置身現場睇緊。

Keep住咁傾都幾個月,直到我做intern個時識左個男仔,都唔知算唔算一齊過,幾曖昧咁囉,但唔知點解有一日佢無啦啦返工個時叫佢又唔應人,whatsapp又唔覆我咁,我就嬲嬲地同高登仔講,問佢咁樣係咩意思啦,可能我打字太慢,咁高登仔就突然講起我地傾左咁耐都無交換電話,不如傾電話講。
個次係我第一次同網友傾電話,佢把聲又幾好聽喎。同佢講完電話之後就開解左我咁,心諗反正我之後轉去第個部門都唔會再見到個奇奇怪怪既人,咪鳩理埋啲無謂人好過。
文呢
文呢

我努力緊㗎啦
留名
呢個時候電話震左震,「今晚出唔出嚟飲杯野?」
我呆左呆,呀寧望左望就話:「出嚟見下好呀,一路聽你提起佢我都想知佢咩樣呀!」
佢個樣好似仲興奮過我咁,不過我成日都同呀寧提起佢,話覺得文筆好好既人幾型,可能因為我作文廢啦。
於是我就同呀寧轉場,去左銅鑼灣。

佢share左個地址比我,咁我就google map跟住行,我呢個大鄉里好少出港島。
「我落左車啦,行緊過嚟~」加個james既sticker
「咁你差唔多到我就call我 落嚟接你。」
睇住google map個藍色點點同紅色標誌愈來愈近,我就開始有種心跳加速既感覺,我知只係我緊張啫,話晒第一次同高登仔見面,種感覺就好似以前第一次用yahoo bid面交咁;然後我又諗如果佢見到我覺得中撚左伏會唔會話有急事然後走左去…諗到呢到我又唔太想見面住,始終我對自己真係無咩信心,一直都係。

「喂我地到啦喎,打比高登仔啦快啲!」呀寧繞實我隻手,搖住我咁講。
我打開聯絡人,search 「高登仔」。
「errr 我到左樓下啦,宇宙大廈呀可?」無咩語調,懶係镇定咁問。
「咁快既,搵到路嚟叻女喎~宜家落嚟 好快。」把聲成個呀叔咁,好成熟。
我FF中既佢,係個三十左右既呀叔嚟,因為佢第一張send比我既相,係抱住PS4個盒,個樣成個呀叔咁既樣。
「呀妍!」一個著住白色裇衫,帶住半框眼鏡,米八幾身高,小肥,白白淨,二十尾左右既男人向我揮手。
「Hi 我係呀妍,呢個我朋友呀寧。」
「喂Hi 高登仔,我成日聽呀妍提起你㗎!」
「哈哈,上去慢慢傾呀,我仲有班frd係上面介紹你地識。」
加速,幾好睇
加速,幾好睇

收到,岩岩食飽有力出
我嘅初戀都喺高登識
我嘅初戀都喺高登識

絲打 我都成三年前lu
不過佢哋落得club,就大約都知道係咩性格。

佢地咩都會玩 去旅行都係
可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

不過正常網友第一次見面都唔會落club,除非大家都玩開。😂

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

通常三五成群嘅男仔,都係有目的🙇🏻

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

我個時先十八歲成個𡃁妹咁
佢地幾錫我㗎 仲有幾個有keep contact

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

快啲出文啦😏

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

快啲出文啦😏

打緊啦 就算無人睇都會打埋佢

可能因為咁我覺得
天下男人一樣黑

快啲出文啦😏

打緊啦 就算無人睇都會打埋佢

真人真事係幾吸引嘅,平淡先有個種味道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞