[Mini Cooper]車主揮手區

133 回覆
3 Like 8 Dislike
喺日落帝國
楂過N18 都行得幾熱下 105應該著左風扇但未full speed
應該120先著燈
自己驗過唔到?
R56 上年4-5萬到入左手,再汁番好哂架車用咗3萬倒
N14, 車會啲人話108都係正常範圍黎
$1,500 代辦,冇計
R56s 今年4-5萬左右入手
上幾手都keep得好
淨係換咗火咀頂冚膠圈就搞掂
啲小花小凹冇執, 由佢先
Manual 應該有寫working temperature 個範圍係幾多, 近110應該風扇全開, 但未著燈都無問題既係冇咁efficient 嘥多D油loh 換低温水膽,大D厚D水箱同intercooler會有少許幫助 但水温低過working temperature又唔係好事
要整要執預咗
加加埋埋如果8萬up都幾吃力對我嚟講
r50有6at
我之前嗰部就係行6at
起步好夠力
我部R56s都好夠力
會推背, 一個人揸就冇乜所謂
要載人時, 就要練下黃金右腳
其實R56 N14都應該可以8萬有找
N18就可能未必
btw 聽啲人話N18好啲, 尾期又好啲
但budget有限, 我最後係買咗 N14尾期 (2009)
始終都係細車
我non s都好有力何況你係s
試過用加減波扯高轉啲聲好好J
新手問
3-4萬左右咩網多啲二手mini 選擇
唔該晒大家
facebook mini group
THANKS!!!!
前年想買架前期 R55 N14 因為好鍾意Clubman果樣又楂過R53S覺得幾好揸。但做完research 放棄左, 又借左朋友架R55 N18揸左一排發覺太櫈同後坐坐得幾辛苦(因為係買多架車間唔中車人同貨)最後買左其他牌子 wagon

呢間Lohen 專整mini 有詳細講N14 Vs N18
https://www.lohen.co.uk/blog/how-do-the-n14-n18-mini-cooper-engines-compare.html
又唔洗話一次過整哂,嗰時都係慢慢汁番好
我都係budget有限,唯有一步一步汁番靚仔
park lane 係咩款式嚟
二手見到啲幾平咁
應該係r50
都十幾年車
啱啱決定左買架2013 Countryman

但係想搣走上手啲車身貼紙,遲啲有心水再買嚟貼,但呢部係我人生第一部車,驚搞唔掂啲膠紙漬或者搞花車身做左好多research 都話最好用熱風槍幫手起左去再用除膠劑抺

有冇巴絲有經驗分享下?同埋知唔知如果搵車房搞大約幾錢?
我係就咁搣,之後慢慢清膠紙漬
Thanks巴打!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞