整車整到心灰意冷

504 回覆
699 Like 32 Dislike
凌志真係冇得輸揸完06年嘅凌志再揸寶馬真係屌一聲
天氣因素有限影響
美國Florida 一樣同香港一樣又熱又潮濕又多雨
起碼香港唔會好似加拿大落雪零下三十度

事實係香港人買車叻但對保養/汽車運作上無乜concept

架車壞又俾車房昆,越整越衰
例子:Turbo 車改intake exhaust唔做ecu calibration 令到架車空燃比非常lean 之前火咀又出事又爆head gasket
渣左12年F系寶馬3年 除左爆過呔 未試過出code
PS 勤保養
勤保養,常換油
一年做一次alignment
13年a5 2.0t 2手番黎渣左2年乜事都冇 黎緊70k咪 睇你點渣

俾小小tips你
可以選擇用高zinc含量嘅機油
對turbo d 啤呤保護性強好多
Lexus真心無得輸,我揸部08年 gs300,除左換過燈外,無野壞過lol
07 年 Audi A4 2 手買返黎
用咗5年只係換咗冷氣
Lexus gs300用家,真心耐用,無野壞咁濟
Why say so
隔音,設備,整體仲高檔過寶馬
平買貴養
Lexus 係屌打 BBA 中價車
由Lexus 轉去 Benz , 後悔到仆街
Lexus真係幾正,係我部gs300 3000cc 食油d,要1.9。我都搵唔到野彈
整咁多次都未過萬
抵揸啦
我整左4次 每次都過萬 前前後後執左4皮幾
反正係benz通病我都中撚哂
買得二手bba或者volks 就預左拎兩皮整車啦
唔想再整就襯早賣啦
揸日本車好過啦
抓dee新車無得頂,舊左就無得整

利申: 聽返黎,所以買benz好少野整
日本車買二手就係唔好買萬事得。我自己擁有一部86brz+Honda fit ge8. 呢幾年都冇野壞。+零件平唔怕整。
2手audi 我都有買過a5。好撚快好正好好玩又唔大食。不過真係幾多野整。如果我唔係自己識整真係唔會買,不過最後都係鬥唔過金錢放咗佢投入番日本車懷抱
邊款車?
Scott Kilmer 話混合能源車複雜好多,多嘢壞
我最近賣咗一架17年車齡嘅Corolla。行咗170,000公里,之前真係好少嘢壞。就啱啱見到壞咗兩樣嘢,要整$5000 ,先至換車。
我上一部Corolla係 1997產。市面上仲有唔少人揸緊㗎
去車行買車已經注定輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞