yamaha ysp5600用家請入

44 回覆
1 Like 1 Dislike
今日去通利想配個後置喇叭
但個sales話5600 唔支援
因為由出產到而家都無更新過
相反408就可以

有冇其他方法可以配到後置喇叭
無,佢本身啲反射喇叭已經包埋後置,所以唔會可以再駁到後置
好似都唔太出
關唔關用光纖線事?
你放既空間係咪四四方方
同埋用mic tune左未
有用mic tune
但個廳係長方形
左邊窗 右邊飯廳
所以試聲道果時
左邊隻窗識發聲,好驚訝
右邊 天花 後置就麻麻地
咁要睇埋source
你用blu-ray機睇?
好少冇subwoofer 有rear speakers

買部Amp 7.1分音 或者subwoofer 有分音既 再coaxial / 光纖入返 soundbar
但可能會唔同步 要慢慢較

如果硬係要既 直接換左佢算
有blu ray機,但未試
用佢個apps set都係無後環繞個setting
有配subwoofer
只係用條送既線,但低音都明顯勁左好多
如果換埋線 會唔會更加好
Blu-ray >sound bar>TV?
係啊
Blu ray > sound bar 用hdmi線
Sound bar > tv 用光纖有冇影響
Blu ray 洗唔洗再駁多條去sound bar
Blu ray hdmi駁電視,soundbar hdmi電視先出到atmos, 因為5600太舊做唔到atmos passthough
咁好正常
光纖好似去唔到7.1
所以估計無後聲係呢個原因

你試下用返hdmi線啦
電視係sony 9500g
係唔係要行arc 駁番sound bar個hdmi out?
應該要blu ray> hdmi in(聲畫出去sound bar到)>sound bar>hdmi out(出畫面)>tv
咁唔用blu ray果時,sound bar 同 tv都可以獨立運作嗎?
今晚放工番去試試先
入tv揀有tv 有arc既hdmi port
不過電視既content最多出返5.1
Ysp5600無earc
Blu ray係sony x700

係唔係用out1 果格,video/audio
未駁過呢隻機
試下出audio去soundbar
Video去tv
而家就係咁駁

但之前試過 sound bar and tv only

Sound bar 用hdmi線

out(arc) 果格駁去tv arc

但無反應,係唔係要再插埋mic setting 好哂 先有聲
Sound bar 唔係應該插in咩
Song tv話插out
但我In,out都試哂,可能果時未插咪setting
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞