IT討論區(97) 一流公司,三流方案,九流團隊,你地今日ZGIT好晒先好放假!!!!

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
聽到要做product owner 就走啦
得閒同你成日傾咩
有咩問題自己搞掂佢我剩係要見到workable outcome
其實做product owner呢d位又幾爽
落手做又唔使做,最多要落手試野。淨係確保有outcome,最多做下demo同整下feature note。係就可能同business開會開多d。
有獲要食
直接比大老細屌
有冇咩推薦既工或者方法揾呀, 有少少information overload 了
I mean 條PATH 呀
比大老細屌又點
屌返班developer不知幾爽
班developer含住道氣
月尾要買figure, 手機game課金
又係要死死氣地幫你OT
英國 linkedin
澳洲/NZ seek
indeed 就幾個國家都有
stackoverflow 好似US 多
直接DM佢? 洗唔洗有咩準備, eg visa?
大學前已full stack
Operators overload
有心不如自己做多d research 先
linkedin 都有jobs 呢個category
你都可以直接dm 請人間公司
不過唔係dm 佢地hr 係dm 佢地tech 個lead
因為hr 見你無work permit 多數就唔會再proceed

work visa 多數要你有offer 先出到
除非你係當地畢業生 咁grad 後都有一年左右open work visa
準備黎講都係一般個人資料 同準備錢直接飛去搵工搏
唔好咁大期望就係
100 間都未必一間理你
只係秘撈星期六日得唔得
利伸 滿足晒你要求
日本易啲?
其實linkedin 等人搵你好過
搵得你預左會肯搞working visa
多數大公司, well funded startup先做到
其實唔多
Working visa呢樣野響hr世界又好似雞同蛋嘅問題
有working visa先有工返
有工返先有working visa
所以呢一刻既BNO是好東西
quit
冇問題呀收住高人工比大老細屌,屌完咪又係繼續比你留係到。又可以撚班DEV做野,咁當然要撚得好唔好得罪人,呢個位簡直無敵
所以我上面講左創業/轉去FINANCE, IT狗冇其他出路
scrum呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞