Lunch 哥指 學校因他穿校服出席置地廣場睇《蘋果》及去政總遞請願信被停課兩天

21 回覆
5 Like 8 Dislike
人稱「Lunch 哥」的中學生 David 在 FB 專頁透露,家長昨(28 日)晚收到校方 Whatsapp ,指 David 以「Lunch 哥星級抗爭團隊」在專頁發起今日(29 日)「和你買樓(南邊圍)」活動,一旦現場衡突,他以「發起人」身份鼓吹恐墮法網。校方又形容他穿校服示威、叫口號、靜坐,會「使學校陷於政治漩渦」,要求立即停止。David 回覆《立場新聞》,指校方以他穿校服出席置地廣場「睇《蘋果》」、到政府總部遞請願信等活動,處分他今、明兩日停課,要求他反思。

https://www.thestandnews.com/politics/lunch-%E5%93%A5-%E8%A2%AB%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E7%BD%B0%E5%81%9C%E8%AA%B2%E5%85%A9%E6%97%A5-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4%BF%A1%E6%8C%87%E7%A9%BF%E6%A0%A1%E6%9C%8D%E7%A4%BA%E5%A8%81-%E4%BD%BF%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E9%99%B7%E6%94%BF%E6%B2%BB%E6%BC%A9%E6%B8%A6/?fbclid=IwAR0-SC9MMxjw6x2G8Tnvx-_ydbzkCMnOlcy69fefh4fhgijxOFTtEH9dkJM
上埋新聞啦
停咪停囉,我地david 哥根本就冇心讀書
讀書搵錢定依家靠上位收捐款搵錢呀 學連登仔話既 香港人最多既就係錢 養佢一世都得啦 咁鐘意捐錢
根據傳媒報道,David 現就讀中華基督教燕京書院中六。
respect
坦白講,我係呢個年紀係一隻純港豬
好大勇氣
同校長搞埋一齊個訓導仲做緊
13年既事 , 你咁好記性
但仲有班所謂黃絲channel睇佢唔順眼
香港人唔好咁善忘得唔得
今時今日出嚟已經好大勇氣
仲要著埋校服
應該係罰留堂
停課唔係會比更多機會佢走出去咩
咁咪默默支持囉
佢有無話唔照佢方法抗爭要比人皇天擊殺?
樓主PIN THIS
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞