其實點解啲NDS考完高考要入香港啲大學

61 回覆
7 Like 53 Dislike
個course寫明用咩language 寫咩咪講咩話
比人踩到上心口仲唔投訴 幾十封信佢份工就不保
香港既u 相對較國際化

1. 始終香港既u 用英文教書, 外國認受較好
2. 如果想接駁外國既u , 普遍香港既u會比內地有優勢
3. 香港教職員都比例較多係海歸, 對nds升學有幫助?

講到尾其實都係較國際化
其實內地將哂D 資源/人才 all in 哂少數既大學?
清華北大個d應該好勁, 整體就輸比香港
香港做跳板去外國
1 照講廣東話,呢度係香港,唔識聽死返支那,吹咩
2 寫信投訴支那TA
XGU仲多啦
一個百幾人嘅course
可以有二三個人嘅名都係蝗語
上個sem有一堂大英有個nds講英文講到你聽唔撚明,連個lecturer都唔明
明明佢地入我地學校高考分數要一本線以上50分左右,係大陸點都可以讀一間講出黎大學名個城市我地係知既大學,英文都可以差成咁
因為想參加時代革命
集體投訴個TA 啦
俾人恰到上心口wo 上堂講蝗話你地都硬食?
同佢講唔識普通話
CU嗎
XGU仲多啦
一個百幾人嘅course
可以有二三個人嘅名都係蝗語
普通話我唔識聽 不如講英文?
大把TA係蝗
咩科?
你讀咩科
Xgu不如話係韓撚大學
周圍都係韓國人 反而nds感覺唔多
好多清華Engine 唔讀落黎CU,UST 讀Engine

香港d大學以前比較international
exchange, scholarships機會多
Research Professors勁,多數英美回流,又有international conference
喺香港讀完個UG拎first hon 好易過美國讀grad schools

不過而家都變XGU
用英文咪得,大家都聽得明
乞食社科
聽人講經管學院仲多大陸閪
的確有相當部分係韓撚
而且韓撚永遠係最活躍答professor問題+開cam
可能我咁岩撞唔到
我成日上tutorial都係見果d 韓國名多過大陸名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞