亞美尼亞、阿塞拜疆分別宣布全國進入戰爭狀態 亞國動員所有55歲以下預備役士兵!

166 回覆
81 Like 1 Dislike
世界大戰
大戰個閪咩 有WW3 我食屎呀
2020-8=2012
果邊無啦啦做咩打仗
我知有背景
但想知點解突然全面開戰
WW3
阿塞拜疆與亞美尼亞昨日在納卡地區發生新一輪衝突,造成人員傷亡。阿塞拜疆總統阿利耶夫(Ilham Aliyev)已宣布國家進入戰時狀態,並表示有信心重新控制分離地區。亞美尼亞總理帕希尼揚(Nikol Pashinyan)也宣布全國戒嚴。兩國表示衝突仍在進行。
亞美尼亞指責阿塞拜疆發動空襲和炮擊,波及平民地區。亞方發布報告和錄像指,擊落了阿塞拜疆兩架武裝直升機和三架無人機,摧毀了對方坦克。
阿塞拜疆否認指控,強調行動是在捍衞領土,並也發布錄像和軍事報告,指摧毀了亞美尼亞12個防空導彈系統;阿方一架武裝直升機被擊落,機組人員生還。

衝突左好耐啦,蘇聯解體後因為領土爭議先打左次,之後長期敵對,5月時已經有小型衝突,果時我都有係到講過,係無咩人理我姐
亞美尼亞與阿塞拜疆再度爆發邊界衝突 阿塞拜疆威脅轟炸核電廠
https://lih.kg/2116588
玩到全國總動員
個總統都CLS
而且明顯火雞國同俄羅斯係背後支持,用呢2國既仇痕黎係高加索博弈
打仗可以唔全國動員咩?呢2個小國常備軍本來就唔係多
咪燈
Proxy war
其實呢個領土問題都係土耳其同俄羅斯既前身,鄂圖曼和蘇聯搞出黎既歷史蘇州屎,當然蘇聯先係最大原凶
見到傷亡list有啲18歲已經戰死沙場
可能拖都未拍過,中學畢業第一份工就係當兵...
戰爭就係咁
armenian genocide
大屠殺反而唔係呢個事係起因,主要都係當初鄂圖曼想同化佢地令到民族問題緊張,之後比蘇聯控制時佢又亂9劃界,最後一解體呢2個國家新仇舊恨一次過黎
米希達恩返去打仗未
細路仔格劍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞