Windows XP 源碼網上流出 Microsoft 正調查事件

43 回覆
14 Like 1 Dislike

Mr A 既個人資料係至高無上 唔比人偷得
公司既軟件源碼就係地底泥 唔公開正仆街

你唔叫啲buy side sell side 公開佢地啲Algo?
你唔叫NASA open source 佢地既火箭軟件源碼?

我地中國好快會推出電腦用自主研發既 OS
我話 軟件源碼 同 個人資料 係兩樣野
冇話我既個人資料係至高無上
nasa open source 都好,冇話唔想佢咁做
會唔會有好多部份嘅源碼過度到windows10都一樣,咁就大劑,舊缺陷會被帶到新系統
鴻蒙XP
咁其實linux都可以唔login reset password嘅
基本上你可以嘗試login部機姐係可以物理上接觸硬件
咁其實密碼都唔會係百分百有效確保安全
所以呢個其實唔係漏洞

當然windows有其他漏洞就梗不過有咩系統係冇bug吖係咪先
鴻蒙已經邊抄邊掩嘴笑
Physical access is Root access
仲係到死雞撐飯蓋
最好 F22, F35, 乜乜導彈都 open source, 各國一齊睇下有無漏洞, 大家唔好射錯炸錯 ..
windows login 需要 full disk encryption 保護是常識吧?
點死雞?
唔駛講係支那做啦
支那準備發明自己既系統了
最好台積電都將制程 open source , 等中芯華為一齊研發, 舒解華為壓力 ..
d 藍絲思維湧現
點藍絲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞