X-T30和A6400

32 回覆
0 Like 0 Dislike
A7r4像素密度高過a6000系列啦
「清」嘅相反係「朦」
清唔清唔關感光元件尺寸問題,而係受鏡頭影響(對焦/鏡片材質…etc)影響

估計意思係指細緻度
FF感光元件比APSC大,當大家影出黎都係6000x4000時,FF塊感光元件就可以用更多空間去處理色澤、Reduce熱噪,最後令成品色感更細緻同保留更多細節
而依種細節感受其實唔關聞相需要事,就算縮圖都可以望得出到(eg 手機vs相機輸出 / 老鏡滿足唔到新機解像力…etc)

咁當然對細緻程度既滿足度可以因人而異
高階只代表至少日後有更大的容許修改空間,依點有d人肯俾錢換,有d人覺得唔洗追咁高
扑蛇用緊既永遠係好勁同最啱
算啦。。求其買部用下先知自己鐘唔鐘意,睇你咁問就個你應該基本影相知識都唔撚識學下用相機先再講啦
相機姐,唔係要一生一世架,用完唔岩心水咪用第2部囉
我自己就a6400轉去xt3,暫時好滿意,富士鏡頭選擇好奶多,性價平高,完
呢個時候又講返噪點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞