[綠表又破頂]青衣綠悠雅苑2房戶 綠表價720萬易手

34 回覆
2 Like 7 Dislike
【明報專訊】受一手新盤帶動,二手交投亦見暢旺,青衣資助房屋綠悠雅苑,一個2房戶的成交價突破700萬元(未補地價),以綠表價720萬元易手,創同類單位歷史新高。

市場消息稱,有關單位為3座高層E室,屬實用535方呎2房戶,最新以720萬元(未補地價)成交,打破同類單位3座頂層,實用面積同為535方呎,在今年7月以698萬元(未補地價)成交的高價紀錄。新成交單位較舊紀錄高22萬元或約3%,折合實呎13,458元,原業主2013年4月以378.7萬元(未補地價)購入,持貨逾7年,帳面獲利341.3萬元,物業升值90%。
https://m.mingpao.com/pns/%E7%B6%93%E6%BF%9F/article/20200920/s00004/1600538557953/%E9%9D%92%E8%A1%A3%E7%B6%A0%E6%82%A0%E9%9B%85%E8%8B%912%E6%88%BF%E6%88%B6-%E7%B6%A0%E8%A1%A8%E5%83%B9720%E8%90%AC%E6%98%93%E6%89%8B
樓市Gogogo
青衣無咩新盤,升到傻
當年好多人抽到都放飛機, 真係抵撚死
咁都放飛機
根本唔應該買樓
我阿哥係其中之一
綠悠係好靚,私樓格局
除左係鉛水屋苑之外,無乜挑剔
利害
其實呢個盤當年咪又畀人話貴屌到反艇
仲有報紙頭版大大隻字寫有過半人甩底
而家睇返真係……
抵買啦720萬
下個月衝上800萬都似
係呀 年尾一千萬 下年就三千萬
好堅綠表有3百幾萬現金做首期去買
呢個盤最多6成按揭
我睇唔透點解唔買私樓
呢d盤放盤難 估價又估唔足
房協冇擔保?
唔係應該同房委會居屋一樣,即係做到30-7=23年九按?
無 要過壓測 估價估唔足 要4成首期
720萬真係買私樓好過
要抬咁多錢都上到會
只可以講句公屋太多有錢人
不過同樣尺數盈翠可能要9球
買呢度都make sense
即係當年個班人即使過左壓測都要俾4成首期出黎買綠悠雅苑?
其實篇文都講未計補地價
真係好多傻嘅抽居屋抽倒都唔識執
一手有房協擔保
無 但果陣新樓做到9成按 要照過壓測
GOGOGO
好堅綠表有3百幾萬現金做首期去買
呢個盤最多6成按揭
我睇唔透點解唔買私樓
呢d盤放盤難 估價又估唔足
======================================
新手想問下點解最多做6成按揭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞