9月19日:大阪心齋橋4連休現況 滿街結業特價

91 回覆
151 Like 2 Dislike
對唔撚住喎,我叫左幾十年都係叫 "返大陸"
唔知正確應該點叫呢?
戒支那毒
同香港光復上水一樣
當地人一定會開心多過失落
當然除左d商家佬
冇話正唔正確,你係支那人咪返大陸,我就去中國嘅
支那人 定義 在於心態
不在於用詞、地域,甚至血統

你話去中國,去邊個中國啊,中華民國定中華人民共和國啊
照你咁偏執嗰用詞,應該係 "去大陸" ,去那個自從1949年後被世界稱為MAINLAND CHINA(大陸) 的那個中國大陸

唔通我話返台灣就係台灣人,返火星就係火星人喇
大阪心齋橋,支那人最多,其次香港人,最後先日本人
背後中國人老闆定日本人
估計中國人多
其實有冇諗過,嗰啲都係芝麻人開嘅舖頭,所以連當地人都唔會幫襯佢所以執笠呢
根本好多鋪頭都係大陸人開
從來都冇拗過係去大陸定去中國,係講緊用「去」定「返」呢個字,同埋咩邊個中國,你會唔會當中華民國係中國,正常人都會話係台灣啦,同埋全世界都有mainland呢個叫法唔係得你中國先叫大陸
唔好係成段抽一兩個字黎拗
你咁偏執用「去」定「返」呢個字黎定義我係支那人
我先用偏執方法去定義 你個 中國

同埋全世界都有mainland,但我明明講係MAINLAND CHINA,你食左成個字啊,而且用得中文叫大陸,正常人都知係中國大陸喇,唔通講歐亞大陸啊
你咪撚癲啦,由頭到尾都係講緊咪用返大陸呢個term, 返大陸就即係意味住你自認支那人,返乜撚啫香港人得香港可以返,想你唔好認做支那人,講返去中國,你個傻閪就喺度乜鳩偏執偏執九唔搭八,咁簡單都get唔到?冇人同你拗大唔大陸,你返大陸返飽佢
蒼天掘都好多鋪執咗
根本同香港一樣
要以招待本地居民為主
點解唔用「返」?要用「去」

因為你屋企本來就喺香港,咁請問你返咩?

點解唔用「大陸」要用「中國」

你都識講全世界有好多大陸,中國憑咩資格用呢個專稱去稱呼自己?同埋我未聽講有國家會叫自己美國大陸、俄羅斯大陸、澳洲大陸.

總結,呢啲全部都共產黨用嚟洗香港人腦嘅字
順便踢走班支那狗啫
封面條女
洗地啦
我係拎大板做中轉駁腳去京都,行街就真係不了
心齋橋做蝗蟲生意執都好正常
根本啲舖頭都係支那人開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞