電腦show唔到全螢幕,救教學

12 回覆
0 Like 7 Dislike
我用HDMI線把電腦連接上4K電視,
顯示器解析度選了4096 X 2160,
但出來的畫面上下都會黑邊,不能用盡全螢幕,
有冇方法可以解決

試下較下N卡個控制面板
仲有用緊咩電視?4096 X 2160好少見喎~
仲有2個原因有黑邊:
1. 你可能唔係行緊4K,因為你條HDMI線係v1.4,唔係v2.0,,只行1080p唔support 4k,所以有2條邊
2. 你部機Display card太舊,最高解析度冇4k或以上
電視用緊SONY X9000
check過係真係行緊4096x2160
ryzen 3200g
宜家就上下兩條黑邊,
如果轉返1920x1080仲衰,4邊都有黑邊
你部電視係行3840x2160喎,唔係4096x2160,其實大部分4K都係3840x2160
其實4K可以支援4096x2160同3840x2160 output
利申:一樣用x9000
我睇官網係寫有喎
同埋電視左上角都show到係4096x2160
但就係唔知點可以set返冇黑邊....

視訊信號支援
HDMI™ 訊號:4096x2160p (24、50、60Hz)、3840x2160p (24、25、30、50、60Hz)、1080p (30、50、60Hz)、1080/24p、1080i (50、60Hz)、720p (30、50、60Hz)、720/24p、576p、576i、480p、480i
會唔係電視縮放畫面比例到較?
個電視嘅native resolution就係3840 2160,係得咁多點
佢寫訊號支援,咪就係支援個信號咁解,簡單啲嚟講,就係部電視可以將4096 2160個信號,resize之後 fit返落3840 2160,部電視都冇咁多點,係冇可能fit到4096 2160落去。
永遠都係,如果行到就行native resolution

所以結論就係,數字大啲≠好啲,較返落去3840 2160就會全螢幕到

此post已完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞