催婚變催命| 老父終日催婚被38歲逆子攞菜刀突襲 赤條條從7樓被追斬至樓下慘死

106 回覆
293 Like 5 Dislike
支那只有公廁沒有女性
佢哋個心態就係
我屌人個閪就得
我個閪俾人屌就唔得

簡直痴撚線都唔知咩構想嚟
少子化係會成個族群玩完
不過多數都係已發展國家先有既問題
好似日本、歐洲咁
好撚毒啊你..
那有女
大陸男多過女咁多,你估你個仔想結就結咩,咁就1單倫常慘劇
❌大陸/內地 /支那
⭕中國
仆街仔
其實唔會
當人口少到咁上下,冇左資源壓力,就自然會再生仔
可以講完沖涼
再乘機入去斬
廢老思想
支那男多女少,仲要搵埋只係岩岩好夠自己食
收返埋
隔住個mon都feel到毒
你爸死了
但你唔會知到時個世界係點
仲係咪有空間比你慢慢儲人口?而人口又係咪真係咁重要?etc
其實都係未知
只係少子化係近代好多國家既情況黎
以前d人一生就十個八個,而家好多人直頭唔生
不過我又唔係話鼓勵人生多d仔 (尤其今時今日, 我自已都要諗諗啦)
始終每個人既想法同價值都唔同,亦唔係咁簡單既問題黎
https://www.thenewslens.com/article/135548
可參考下
不過好多中國人生仔只為養兒防老、繼後香燈
又係另一樣野黎
其實人都係地球上其中一隻物種姐
仲佔整個地球生命極少時間
生存唔到咪要絕種囉
我地都搞到地球唔少物種絕種

我地都只係過客
有幸係咁發達咁富裕既時間生存
唔憂食又咁多娛樂
都好好彩啦

養兒防老繼後香燈唔係問題
但應該由個人自己選擇
最煩係啲廢老做完呢一part
又要迫自己仔女做
但又唔明社會而家養細路唔同以前咁天生天養
而家又要錢,競爭又大,上流機會細左好多
自己都未搞掂又整件出後養咩屌
但就算係動物,我地都會嘗試做保育
更何況係自已既國家之類
加上如果你個國家有某種價值
但又無哂能力去守護個價值(假設人係重要)
咁我諗d人想挽救都係有佢既原因
但唔應該係強迫

所以,我覺得最緊要都係你所講既由個人自己選擇
養兒防老繼後香燈,本質上會令仔女無左選擇既自由
要養個老豆,仲要迫佢結婚生仔繼後香燈
個老豆自已慘,佢個仔又慘,無限loop
當然啦
我只係話好多野盡人事聽天命
始終人類做既破壞太大
真正理既人真係太少(或者可以講發展得太遠洗濕哂個頭,返唔到轉頭)

不過宏觀以地球既生命(45-46億年)
我地只出現佢生命中其中一點時間
一路以黎一路會有物種滅絕,亦一路會有物種生成
不斷循環

所以人類之後係點冇人知,會滅絕都唔出奇,自己搞死自己
想挽救已經遲,只能盡力,唔得都冇計

係呀
老實講而家咁時勢養自己都抆水
外國都仲好啲老人家養老金自己搞掂
香港真係食撚屎,生活已經難
要養父母,細路,買樓又貴又細
細路讀書又辛苦
辛苦讀到大學出黎搵萬幾
又驚出街俾人打俾人拉
所以我自己而家完全唔會考慮生仔
生黎做咩 做強權奴隸?
要個仔同人打一世工?
出生率高低關普通人撚事咩
2020仲見到呢d說話都on99
宏觀上地球「人口過量」。
佢哋孝心係對「黨」,父母只係受命服務黨代養人。 一切功勞歸於黨,而黨一切功勞歸於功於supreme leader
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞