喺邊到學法文好

35 回覆
1 Like 0 Dislike
想認真學法文
去到B2/C1 Level
睇過AF 唔知仲有無其他選擇
求指教
飛去法國語言學校學
順手溝個鬼妹交流吓
我都睇緊,有冇諗過amazing talker個d?
如果我想exam oriented架話其實點學會好d?
首先要睇下你既目標係咩

如果你想輕鬆學,法國文化協會係幾好,多活動同冇乜壓力,但如果要學哂A1,A2,B1,要預大約四年時間(普通成人班,一星期一堂三個鐘個隻)

如果想快啲,就應該出番去其他(例如大學)到學,但個啲就會悶
我有諗過AF啲intensive班 一星期四堂 十月開學 十二月讀完 兩個月就A1 唔知啲老師掂唔掂呢

大學嘅話你係指hku space嗰啲?嗰啲要一年先1個grade 太慢
我都有望過amazing talker,但計過條數太貴
係香港我就淨係讀過成人普通班
大部分上過既老師都ok, 只係試過一兩個麻麻
如果你係番緊工既話,要睇下有冇時間,因為學語言都好長線

即使課程好快完,都要諗下係咪真係有時間溫書同真係吸收到、運用到
我見XGU文學院有開法文
分咗幾part
一個sem讀一part
悶悶地想搵下語言學
點解會想學法文既? 有時驚學緊既時候冇機會用好難掌握
仲讀緊U就報U course
唔係佢學生都可以走入去讀咩?
因為想移民去加拿大 識法文會加分 同埋都想俾個機會自己法文翻譯嗰啲
咁又唔係
你都係報嗰啲intensive好啲
咁可能你搵啲Québec既老師會好啲,因為加拿大啲法文同法國法文有啲唔同😂
我其實有搵過Quebec 有online class嘅語言學校,就係唔知online class同face to face class 有無咩大分別 同埋驚聽發音聽唔清楚
咁一定真人好好多
法協早排轉左zoom上堂,online class會較易有technical 問題,同埋冇咁專心,好似wfh咁
內容上都有所調節,係學到野,但係就較多自己做自己對,我個人認為online course用黎練speaking係ok,但其他就麻麻
其實XGU啲外語課程係咪真係掂
我見泰文意大利文俄文西班牙文咩都出晒嚟
同個法國人拍拖
AF除返大概幾錢一堂?
佢嚟緊intensive有個係A1 9千幾 每星期4堂3個鐘 上兩個幾月
咁around 90-100 一個鐘
返過法協普通班學到A1 quit左,佢地堅持用法文教,就算唔識啲字都用法文加肢體語言解返,基本上堂堂都係玩緊大電視咁
仲要我自己預習啲字查埋字典,個阿sir見到我係書寫注解佢會non!non!non!我 咁我真係唔識啊大佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞