Siri爆出Apple官網最大彩蛋,果粉激動流淚:終於等到這一天了!

17 回覆
15 Like 41 Dislike
真Wo
啲人唔信
siri真係從來無進步過,當初講嘅machine learning可能只係認聲認字,認context從來無進步,叫佢做嘢要講keywords先得,而家咁只係因為有tim cook哩個keyword,siri係完全無去理解幾時死係咩意思
我啱啱試過 講親Tim Cook乜乜乜就導你上蘋果嗰個網站
大家唔好做到爆server 好冇?
慢慢嚟。
今日爆好多啦!

比多啲機會大家啦!🙏
我啱啱試多次 淨係廣東話係咁 我用英文講返同樣意思佢係sense到我
因為只係一個shortcut or search engine ,唔係一個ai 當然眾人期望佢係一個ai
我試過可以啦!
再次多謝大家

siri: if x點 提 y then reminder y at x點
if x點 叫醒 then alarm at x點
...

就係當初sell嘅ai assistant
if tim cook then apple.com
我頭先問tim cook幾時結婚,佢都叫我上蘋果網站
佢知幾時死點解喎
你係識定唔識扮識,如果真係識理解幾時死三隻字咁問tim cook幾時死係咪應該答佢未死

而家好明顯係儲定啲名人嘅名或者一問{人名}同埋{死}就連去wikipedia搵{死}哩隻keyword,match到有死就覆返個value(日子)而唔係真正理解咗幾時死三隻字,極其量只係理解咗愛因思坦係個人
想學野,有無其他AI assistant係真正理解左幾時死未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞