點樣知街市有邊啲魚一定係海魚

172 回覆
5 Like 55 Dislike
同埋而家好少咁平。好似上面d瓜子。斤半左近出街食要$800以上。
上兩個禮拜去荃灣街巿見條花英斤半重,佢開我廿蚊兩我即走
問下動物傳心師咪得
大眼雞一定海
花英,穌鼠,杉班海魚機會大d
叫人問檔主嗰d咩人
毒撚識同人講嘢洗撚上連登
黑瓜子同藍瓜子冇紅瓜子咁正
冰鮮未必通常係海魚
菲律賓養大即雪運過黎好多
紅瓜子
海鮮邊有保證有得賣架,睇來貨架嘛,唔係咩叫海鮮價
之前聽d船家其實依三種魚都多數係海。不過佢話而家都有d唔係。尤其穌鼠。因為而家好多捉到就算細條都唔放落海,會賣比d排養多陣谷大少少再拎去當海魚賣。所以就算一斤重,但見佢肚特別肥大,99.99%係海捉,但圍養。
肉雪白,身冇特別肥大,口有傷痕,你圖果條係海。口有傷痕原因係班會係珊瑚礁搵食,好多個咀都會損。船家教,我又覺得好有道理,信得過。
大眼雞同紅衫魚咪海魚囉,根本養唔到
撘單問點知爭鮮啲虹鱒係海魚定養魚
唔洗分架啦 街市嗰啲9成養魚 買死左既垃圾紅衫魚就會係海魚 但真係餵狗
少買蝦唔識分 等其他巴絲答
佢哋邏輯零分 使乜同佢嘈
你咁講即係海水咸係因為啲魚流汗污染海洋! 環保撚點算?
計我話啲魚知自己就死,嚇到瀨尿就真!
係呀,好多方法去分海定養,色澤,身形呀咁,不過好以你講有hybrid海魚魚排養就外形上難分,可以餓佢幾日瘦d

最緊要自己食嗰陣食得開心好味😋,如果唔係比人呃咗仲話底食就真係on99
乜答案唔係李斯咩
原來係on9 學生
但雪左年幾兩年
啲人好興係我地個魚排附近釣魚,啲魚係魚排到走甩,所以係魚排附近釣都算係養魚。
因為我少去街市,但去得就會買呢兩款魚,一係黃花(我知係養),你一野就講左我個sample size入面味兩款

睇下巴打有咩高見姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞