big4 M 同SM大約最少有幾人工?

13 回覆
0 Like 3 Dislike
M 有冇5萬?
m 5萬
sm 8萬?
呢個數 係底薪 定 連埋bonus?

big4 bonus一般幾多個月
講緊出12個月糧果間,b仔一般個零月,唔好景就半個月。但都要睇你拎咩rating
associate director
見到有唔熟fd 去到呢個grade
big4 (+/-20% )

Associate 18000
Senior Associate 30000
Manager 50000
Senior Manager 80000

Director 100000+
Partner profit sharing 200k to over 1M(以前有星球人,而家難D,太多partner)
CEO / Managing Partner 年薪過億。
望住份糧,有春用咩
Associate Director 即係 Advisory ge SM grade, 8萬底薪啦
M同SA工作上差唔遠 不過要管多d job
SM skill set 需求唔同 多左BD 睇你博唔博partner
唔同部門嘅情況都好唔同
senior manager 十年內升到啦。
十五年內升唔到會去細公司做accounting manager.

Director 以上就有番咁上下年紀。
Partner LinkedIn P圖架。
Accounting manager 咁低級?
SA 出去都做到啦
SM 出去應該係head of finance, financial controller. 好運既甚至做CFO

Partner 來講,以前好景時33/34都有得升,而家快既都要36/37
咁3張尾4張頭又唔算好老姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞