IELTS Appeal

41 回覆
0 Like 8 Dislike
小弟今日放IELTS 得6.5 (speaking6 其餘6.5)差0.5 分先meet到requirement想appeal但聽講有機downgrade 搞到好淆好閉翳
而家糾結到底應唔應該畀千幾蚊去博

有冇appeal過IELTS又得咗嘅大大可以分享下
寧願考過
你只搏writing升半個grade, 平均升半個大grade就難d
6.5*3 + 6 = 25.5
你要7.0分 起碼要加埋 27 分
appeal升1.5好難
尤其係reading/listening幾乎無可能變
即係你要寄託你 speaking/writing 升1.5
真係除非你好自信寫得好好或者講得好好
否則機會不大

建議認真準備然後retake啦
聽講有潛規則話appeal好易升grade.你咁熟ielts,點睇?
speaking相對容易既
writing 就難啲
其他個兩份無可能
謝,考了3次writing都係得6。唔知發生咩問題,每次都有少少出錯,但自覺一次比一次好。
speaking又係真心唔明,覺得考得最差個次反而最高分。
搭單問

琴日收到成績
R9 L9 W8 S7
我Speaking要7.5,差0.5分Appeal博唔博得過
搏到就神仙,點都搏。
Appeal 成功咗升咗一個band
writing有無心得/大方向佢地想要咩文筆

btw上網睇下ielts speaking appeal多唔多人成功
IDP
如果係0.5分嘅話,我上網睇Speaking 都幾多人成功,我原本都係預升0.5,因為7分個descriptor 完全唔係我嗰表現,點知佢直接升我一個band

Writing 方面,Grammar其實我都唔太清楚,主要我本身寫野基本上都係complex structures 為主,亦唔會錯grammar ,不過我都專登用咗句inversion

Lexis 方面,我又唔覺得需要用啲好難嘅字,要求嘅反而係你paraphrase嘅能力。例如喺第一段paraphrase條問題,或者喺conclusion 用一句paraphrase/summarize你文中提出嘅arguments。

最後就係字數唔使多,一般寫4段就收工。

有野問再打
爸打我都係 你幾號submit EOR?
今日第25日我都未收到結果
如果有改動
一個月有通知話你個分有改動
但唔會話你知改成點
要再搞多個零兩個星期先會拎到個分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞