[網絡安全要小心] VPN唔係萬能

62 回覆
55 Like 1 Dislike
簡單D講,有人以為VPN可以隱藏左IP就無人搵到你,但事實上單純用VPN亦有可能比人track到,例如ISP知道你連左去邊個IP既VPN Server,同時你用VPN個IP連去一D比人track到你IP既地方 (好似facebook或者whatsapp等,你只要一同人傾計,對方就可以track到你IP https://www.youtube.com/watch?v=4_eeDS9ECu8 ) ,所以只係用VPN係好有機會比人查到。
要解決以上問題可以用以下方法︰

1) Tor: 即係將你既internet traffic 打散去唔同server,除非查到成條traffic chain,否則好難查到 ( 不過NSA仍然有能力查到 https://thehackernews.com/2013/10/nsa-using-browser-cookies-to-track-tor.html ,不過港共應該因為國安法而減少左跟蹤境外IP traffic既能力,唔可以用NSA或者CIA果D比)

2) 通過多重VPN (例如NordVPN 既 Double VPN)去打斷ISP同對家track到果兩個IP既連結 (當然,對家亦都可以買NordVPN去知道你搵返你條path點走,不過難度當然更高)

3) 通過Host -> VPN -> Remote Desktop -> VPN -> 目的地,呢個係最可取既方法,因為Host -> VPN 可以隱藏左 你去Remote Desktop (例如用iphone 連去Chrome Desktop) 既traffic,然後通過Remote Desktop 加VPN 亦都可以保護到你Remote Desktop既Location。同時,由於Remote Desktop可以從物理上面分割左儲存資料同操作既Device (例如你響香港用iphone,連去美國既remote desktop,基本上美國部機一斷線連你自己都拎唔返),因此除左Hack入你部remote desktop以外無方法取得你既資料 (要對應呢點,就需要有個香港以外既朋友幫你整Remote Desktop,定期報平安,有事即刻中斷電腦連線)。

除左隱藏IP,使用合適既OS都係一個值得投資既學習。各位可以了解一下︰

1) Tails: 是一個側重安全,基於Debian專注於個人隱私和匿名性,並將非匿名通信進行封鎖的作業系統。 系統所有的外部通信均強制通過Tor進行傳送,可以使用Live DVD或者Live USB進行啟動,且不讓電腦在非顯式行為下留下資料痕跡。

2) Kali: 設計用於數位鑑識和滲透測試,主要係黑客專用或網絡安全專家用,推薦比想了建解網絡安全既人,同時介紹一本書比大家 (Linux Basics for Hackers: Getting Started with Networking, Scripting, and Security in Kali)了解下網絡安全概念。

最後希望同各位講,往往出事唔係因為通訊工具有問題,而係用家問題,當做任何緊要野時候,請提高安全意識,注意個人身份私穩度。
ios點開Double VPN
留名幫推
Ios只有onion over vpn,都算多一重保護
我覺得太空機重要d
唔好login任何自己原有嘅ac
太空機係唔夠,因為data仍然有機會通過破解取得,過去幾個月已經證明左呢個事實
好多人都唔知
第3唔係好明,remote desktop唔係本身已經加密咁去連另一部機
唔太同意,VPN公司知道用咗咩server,唔可以同Tor相提並論,尤其是browser fingerprint, stream isolation, cookie isolation呢啲VPN都做唔到
用ssh溝通算啦咁,你隔咁多重連線仲要用desktop模式,太多數據,實好慢
樓主好有心,有冇興趣合作?

[實用文] 教您點先可以保障私隱、網絡安全 (簡易版)
https://lih.kg/2194107

NSA都要靠side-channel attack,好難想像港共可以破解到Tor
無做full-disk encryption所以資料被取得?
Networking上嘅改變喺呢個case唔見得可以改善到啲咩
NordVPN有好多trackers

We have found code signature of the following trackers in the application:
AppsFlyer (analytics)
Google AdMob (advertisement)
Google Analytics (analytics)
Google CrashLytics (crash reporting)
Google Firebase Analytics (analytics)
Google Tag Manager (analytics)

https://reports.exodus-privacy.eu.org/en/reports/com.nordvpn.android/latest/
慢係慢D,但呢個方法可以阻隔所有物理入侵同大部份IT forensic 手段,如果淨係用黎remote control telegram 又唔係好慢,你可以試下
你可post多人睇D,覺得有用可以加落你個post度
好,遲啲我可能會聯同其他高手會整一個全面嘅網絡安全指南,師兄你有冇興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞