[其意見] 綠長居屋定留公屋?

25 回覆
1 Like 1 Dislike
咁多位CHing,我有個難題想問下大家意見。
屋企符合綠表長者二人家庭既條件,所以阿媽想拎間公屋去抽居屋幫我上樓,有個大D既地方。

但睇完綠長既限制又令我有D卻步:
(i) 申請者及該名年長親人須於簽署買賣協議時簽署一份聲明書,承諾願意一同在所購買的單位居住
(ii) 除因永久離開、去世或社會福利署署長提出的其他體恤理由外,年長親人名字日後不得從房屋署持有的業主紀錄中刪除

我有以下既考慮:

- 將來結婚有搬出去住既打算,但可能違反一齊住既條款;
- 買左居屋雖然叫做有屬於自己既物業,但變相財務上會無咁自由,因為間屋唔賣得(阿媽在生),就算賣到都要揾地方安置阿媽;
- 買左居屋做左一次按歇,將來想再做第二次按歇(未供完時)好可能過唔到壓力測試;

以下邊一個建議好D?

1. 留公屋俾阿媽,繼續儲多幾年錢,將來結婚再除名買樓搬出去
2. 用綠長抽居屋,多左一個物業,但財務上要綁住無咁自由
3. 仲有其它Options我Miss左
3. 攞舊錢 all in TSLA

教我點輸
收入同儲蓄?
收入現時四萬幾,儲蓄1M
已經交左學費俾Tsla
兩人收入? total幾多先
2啦,如果你真覺得無能力買多層既。
你想般出去住,就算上左居屋,搬出去都會係你同你老婆,唔會係你老母
不過安頓好老母既晚年,都係好事黎,自己考慮下啦
樓主同媽兩個人only?阿媽過65未,退休定做野?
assume過65兼退休
呢一刻咩都唔搞,你手頭有錢,第日結婚除名買私家樓,阿媽公屋養老唔駛搬,退休羅生果金隨時公屋免租
你+未來老婆入息買6球應該唔難

第二就係結婚照留戶口自己租屋住,租到媽媽百年歸老就加老婆名繼續住/換居屋
預計4-5年後兩人收入加埋7-8萬,儲蓄2.5m
有考慮過 但而家樓價咁高壓測將來老婆單人未必過到(如果加自己做擔保,但唔知會唔會因為買左居屋有按揭而幫唔到好多)
無兄弟姊妹
多謝師兄,我想安頓阿媽晚年,所以之前一直都考慮緊1。然後將來我再自己打算
兩人only,未過65歲
多謝師兄,之前無諗過你第2個Option
你抽到綠長2房一炮俾晒都得,有咩財務壓力?

2M夠買皇后山2房了吧,最多差幾十萬

前提係你公屋有你名,咁就2人上2房,之後既野之後再諗。
要同奶奶住,你肯你老婆都唔肯
option2暗底做,唔好咁揚,醒水
多謝師兄。
如果皇后山的確可以提早還清,但如果係其他屋苑就無咁平。本身住緊九龍,盡可能都唔想老人家走咁遠。財務壓力除左指緊按揭,仲指緊因為綠長要去到老人家百年歸老先可以解除限制,變相有幾百萬Lock住左(唔知我有無理解錯)
肯啊
不過有時關係既野好難講,而且可以既話都想二人世界下
多謝師兄提醒
過左幾年二人世界先,遲下先用間綠表換間3房一齊住
同住果個邊有人check你
公屋/居屋都話只有戶主/居屋直系親屬可以住實際

我同你case好類似除左你有女

你最大嘅問題係抽唔到而唔係咩第二層樓壓力測試
fyi 80k月入可以供7M(供兩層)你用呢個數咪知道自己買左居屋之後可以買幾多錢私樓咯.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞