警方國安處拘捕譚得志 涉嫌發布煽動文字

525 回覆
114 Like 406 Dislike
文革時代返哂嚟
trump當選嗰陣加州叫過獨立架,人地有無又拉又鎖呀

睇多啲新聞先仆出嚟柒啦
https://twitter.com/studioincendo/status/1302453508646395905?s=21
快啲推到變同肥佬嚟被捕一樣咁響
叛逆

(1)任何人有下述行為,即屬叛逆 ——
(a)殺死或傷害女皇陛下,或導致女皇陛下身體受傷害,或禁錮女皇陛下,或限制女皇陛下的活動;
(b)意圖作出(a)段所述的作為,並以公開的作為表明該意圖;
(c)向女皇陛下發動戰爭 ——
(i)意圖廢除女皇陛下作為聯合王國或女皇陛下其他領土的君主稱號、榮譽及皇室名稱;或
(ii)旨在以武力或強制手段強迫女皇陛下改變其措施或意見,或旨在向國會或任何英國屬土的立法機關施加武力或強制力,或向其作出恐嚇或威嚇;
(d)鼓動外國人以武力入侵聯合王國或任何英國屬土;
(e)以任何方式協助與女皇陛下交戰的公敵;或
(f)與他人串謀作出(a)或(c)段所述的事情。
(2)任何人叛逆,即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處終身監禁。 (由1993年第24號第2條修訂)
[比照 1351 c. 2 U.K.;比照 1795 c. 7 s. 1 U.K.; 比照 1817 c. 6 s. 1 U.K.]
3.叛逆性質的罪行
(1)任何人意圖達到以下任何目的,即 ——
(a)廢除女皇陛下作為聯合王國或女皇陛下其他領土的君主稱號、榮譽及皇室名稱;
(b)在聯合王國或任何英國屬土境內向女皇陛下發動戰爭,旨在以武力或強制手段強迫女皇陛下改變其措施或意見,或旨在向國會或任 何英國屬土的立法機關施加武力或強制力,或向其作出恐嚇或威嚇;或
(c)鼓動外國人以武力入侵聯合王國或任何英國屬土,
並以任何公開的作為或以發布任何印刷品或文件表明該意圖,即屬犯罪,一經循公訴程序定罪,可處終身監禁。[比照 1848 c. 12 s. 3 U.K.]
(2)就根據本條提出的控罪而言,即使被控人經證實的作為足以構成第 2 條所指的叛逆,亦不得以此作為免責辯護;但被裁定本條所訂罪行罪名成立或罪名不成立的人,以後不得根據相同事實就第 2 條所指的叛逆被檢控。 [比照 1848 c. 12 s. 7 U.K.]
只要有李桂華
美國有人鼓吹州獨立架戇鳩
Retweet
政府自己本身仆街,居然因為人地話政府仆街就拉人!果然好仆街!
唔愛政府係罪

唔愛國家係罪

唔愛黨都係罪

我屌你老味啦港共 中共
痴鳩線
If you can say it, do it.
所以話香港仲邊住得人
有得走好走啦手足們
係囉咁你出去自衞下咪知囉。
你既然覺得冇犯法既話,做乜唔去幫手。
反正都冇犯法,怕咩姐。
對香港仲有希望既人
Pin
你條戇鳩藍絲唔識嘢就收皮啦,美國容許人民有槍就係因為憲法話人民有推翻暴政嘅權力呀!
每一次看到李桂華 都知道呢件事變得好兒嬉
好似又唔係用國安法拉
你隻狗仔差過果班5毛好多班
講d野都站不住腳就唔好晌度7 啦
大家知道香港有幾痴線未?

依條罪 我同你全部犯緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞