拜登:燈泡是黑人發明的

216 回覆
64 Like 582 Dislike
唔係nikola tesla
而愛迪生係美國民主黨人
睇過紀錄片話古埃及已經有人用燈泡
埃及人算唔算黑人
可能真係既不過係人都知愛迪生係仆街黎啦
佢批評愛迪生唔係因為教科書錯呀
佢係想話係黑人”發明”燈泡
咁咪仲撚衰過之前
咁佢批評黎有撚用咩
下次不如話火箭都係黑人發明
上月球都係靠黑人好未
啲左膠仲唔打哂飛機射到一地都係
火水燈,菜油燈,蠟燭都有
有錢人流行過煤氣燈,香港都有
唔係基本法賦予咩?
不如佢將自己染黑可以仲拎到多D票
可樂、家鄉雞都係黑人發明
笑撚死,我仲記得之前連登仔係咁屌愛迪生搶咗人地發明(包括我)
而家即刻幫人講說話
1979我,屌
燈泡實驗早在1800s開始,原理1850s已經確立,同時有幾間公司競爭研究,重點係燈炮就算唔係愛迪生發明,都唔關黑人事。

以下為中文WIKI,我有去英文版再搵,對照過以下內容係正確:
1874年,加拿大的兩名電氣技師(Henry Woodward, Matthew Evans)申請了一項電燈專利。他們在玻璃泡之下充入氮氣,以通電的碳桿發光。但是他們無足夠財力繼續發展這發明,於是在1875年把專利賣給愛迪生。

愛迪生購下專利後,嘗試改良使用的燈絲。1879年他改以碳絲造燈泡,成功維持13個小時。到了1880年,他造出的炭化竹絲燈泡曾成功在實驗室維持1200小時。但是在英國,斯旺控告愛迪生侵犯專利,並且獲得勝訴。愛迪生在英國的電燈公司被迫讓斯旺加入為合夥人。但後來斯旺把他的權益及專利都賣了給愛迪生。在美國,愛迪生的專利亦被挑戰。美國專利局曾判決他的發明已有前科,屬於無效。最後經過多年的官司,愛迪生才取得碳絲白熾燈的專利權。
China Joe成功破解三大命題之一!

「點解M記無乾炒牛河賣?」

因為乾炒牛河係黑人發明,
所以白人至上嘅M記冇得賣!
雖然被稱為「發明之父」的愛迪生在1979年發明了燈泡,並在1880年1月27日申請了專利???????????????????????????????????
愛迪生係第一個大規模商業化電燈既人

但如果講真正造出第一盞發光既電燈 英俄德都都爭緊係自己

不過點都唔係黑人
枝煤氣燈好似死左厃
屌,打左個唔知咩字
Edison係食撻好手
這就是連登
識玩
不如唔好煩,直接白色=黑色算啦
而家話埋黑人發明燈泡又可以永續「White men steal black culture」
愛迪生 本質上係一個仆街
為利益反人類文明進步嘅商家
我都諗左一陣先get到
班blm實暴動都似
其實係溤如發明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞