TSM坐幾年圍爐區

1001 回覆
79 Like 8 Dislike
即係點

美股預托證據會跟台股2330

2330即係台股台積電個No.
即係其實台股唔升佢就一定繼續妹黎妹去?
尋日收435
今日多2% 咁今晚tsm 應該去到83

不過台灣加權成日都腳軟單日轉向
而且佢比重佔左3成台股 所以佢都好難自己獨立行
睇多幾日就知
之前妹係因為華為 台積電無事但聯發科果堆都奶晒野
台股好弱但台積電已經算好
佔台指接近一半

係佢升 台指升 佢跌 台指跌
唉。。。
台積電做既野係高科技唔代表佢係科技股, 佢幫人代工某程度係工廠仔, 呢間工廠個profit margin 係好高, 但工廠就係工廠, 有佢自己既capacity, 到左頂一係你不停起廠, 一係你不停再抬高個profit margin, 但係起廠要時間, profit margin 台積本身已經好高, 所以公司會有增長, 因為新技術新產品, 但呢D 變化都係好慢, 咁你點expect 一間咁慢咁穩既公司會不停爆升? 某程度我會認為台積電算係舊經濟股添

仲有買台積電就係想穩中求勝, D 人日日望佢爆升, 早排咪一下爆升左20%囉, 呢D 工廠股唔通你覺得個巿會俾幾千倍PE 佢咩

仲有, 台股買一手台仔聽聞要十幾萬台幣都限制左佢升幅, 大貴D 人唔會點買嚟炒, 結果台股跟唔到美股個升幅, 美股又唔可以有太大premium, premium 一路維持係10%左右, 要升上去真係要比耐性, 無人叫你全倉係台積電, 你咪搵D 快既賭既搭台積
修正, 係40萬台幣十萬港紙一張
留俾個孫
第二句笑撚左
tsm唔係派息廢老股咩 想炒搵tesla la
慢升有好處可以儲貨
快上快落就變day trade
2330又跳水
早排講緊佢每股盈利已經去到20到$22
現價其實只係講緊20倍市盈率
美股升台股跌係咩玩法
6月5x 入 妹左成個月先上到80 宜家又妹
見到tsla aapl 真係有d 動搖想放
不過決定繼續坐 3 隻買晒
Join
真係永動機咩
跌下先會升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞