中國有事 不滿漢語取代蒙語教學,南蒙古爆發大規模抗議

155 回覆
435 Like 5 Dislike
推 推twitter煲上國際 12個手足先有機會生還啊!譯咗英文 - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/qBwOGPX
內蒙背後有個親兄弟蒙古;新彊只得個遠親土耳其,依家個遠親重見錢開眼出賣佢地
煲大佢啦,唔係一陣又變新疆
我一直以為支那普通話係清朝滿語嘅變奏
睇嚟原來係2樣嘢
的確好多普通香港人不求甚解、媽媽敷敷,食咗國民黨嗰套歷史世界觀,以為支那人同蒙古人、滿州人呢三個群體係同一個群體,又當咗自己先係漢人正宗(實際香港人以中原漢人世界觀黎講係最南既南蠻)
中共普通話《民國普通話北方口音
《清代北京官話 《清初北平外城語《明代官話(遷都北京前為明初北方官話)

本質為深受北方人母語習慣「影響,改變,修訂」嘅「中原官話」
好多人講普通話係元代出現的確冇錯,但唔係想像中係蒙古嘅語言

由非語言專業嘅我,嘗試分享我所了解嘅情況
我想由同粵語重有關嘅中原雅言開始去睇,會比較明白。

雅言即由春秋時代傳承落嚟,官方禮樂,孔子教書,都係雅言;
相對係方言,荀子曰:使夷俗邪音不敢亂雅;古英文類似情況。
簡而言之,雅言,係士大夫語言,係官場語言,係貴族語言。

秦漢開始,向南開拓設府,影響南方語言同文化,形成初期粵語,
可以了解為兩廣人為生活需要而學習中原雅言嘅開始,但非主流,
時至西晉時代五胡亂華,雅言人口大量南遷,為粵語發展成熟期,
資金、技術、文化隨富有人口流入,雅言正式蓋過南方上古方言。

粵語於滿足交流需要嘅情況下極少變化,
保有中古雅語極多特徵,但粵語非雅言。

雅言人口雖然南遷,但在後來嘅五胡十六國至南北朝冇失去地位,
而係演變為分裂成南北兩派以「官話」,同時雅言本身亦無消失,
用於文人雅士吟詩作對,儒生學府學習教授,史官文豪編文纂書,
時至唐代,大家所熟悉嘅文學詩詞大都多以雅言為之正音去創作。

我嘗試再綜合至唐代嘅情況俾大家有一個比較清晰嘅了解
各地方有其方言,各自都有不同程度受雅言影響或融合成新語言;
皇帝及官員以雅言為基礎嘅官語溝通,只有發音有異嘅南北兩派;
文學藉書皆以雅言為大宗,配以爾雅,切韻等書保留落嚟造文章。

之後就出現大變化,亦係雅言沒落至普通話出現嘅過程。

宋朝長年被北方勢力打壓,死守南方之餘,更失去東亞大宗之名,
政經交流核心慢慢移師北方,北方方言及北方官語其重要性提高,
慢慢各國不單不以漢字交流,同時以原族文或創立官方文字為主。
到元朝一統南部,當時已經以經歷多翻變調嘅北方官語為主官語,
元朝亦為大統一主正統,以北方官語及大都話制定《天下通語》

依度就係普通話嘅起點。

之後明朝將驅逐蒙古人回北方,事實北方人口對政經影響力還在,
即使為制訂《洪武正韻》有參照南方官話,但基礎都係北方音系,
形成所謂《南京官話》(非南京話或方言),但其本質已非雅音。

到明成祖遷都北京,北方官語再次完全主導,形成《北京官話》,
清末以北京官話制訂國語,至此,「普通話」已經進入成熟期。

其實講普通話點嚟,最簡單一句就係北人學習漢字時,
對雅音誤讀,或以其母語習慣去發音,再形成新習慣。

普通話係唔係胡語?兩個角度,睇出發點。
如果用雅言為大宗,咁佢的確使夷俗邪音不敢亂雅。
但粵語都係雅言變調,只係形成時間早,比較接近。

普通話嘅原罪係正如依單新聞,
中共為統戰利用普通話去抹殺其他語言。
14億人要發癲啦
好團結 犀利
戰鬼
邊到先係漢人正宗?
全面種族清洗
中共想蒙古鐵騎重現人間?
新疆唔止捉維吾爾族,仲捉埋哈薩克族,但哈薩克政府粒聲都唔出
蒙古突騎夠唔夠支那摺被軍打
幾時搞埋東北三省入面既朝鮮人?
希望你哋早啲明白抗議係無用
特別係你哋根本係外族
好似之前焚化爐單嘢咁
都要武力先解決到
蒙古人冇跪到,漢人可謂「武德窪地」人口
圖博係西藏
無神論, 無族論,
宗教種族全歸中共,
唯一真神=黨主席
Push
係東突厥斯坦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞