有冇細細部AP推薦

15 回覆
0 Like 4 Dislike
而家已經用緊 MikroTik RB2011UAS-2HnD-IN 但係WiFI得 802.11n

定係轉玩淘寶嗰啲軟路由自己加wi-fi卡 玩pfsense

想請教一下有咩用
呢啲高級少少嘅router 可以再set多啲firewall rule
其實有pfsense 係咪應該唔使驚
用緊pfsense 加Ubnt ac lr
https://store.gl-inet.com/products/gl-ar750s-ext-gigabit-travel-router?pr_prod_strat=copurchase&pr_rec_pid=1324556845150&pr_ref_pid=4096228261982&pr_seq=uniform

GL.iNet Slate (GL-AR750S-Ext) Dual Band Gigabit Router

主力設計俾外遊人仕用, 但响屋企唔太需要高網速, LAN port 位又唔需要多的話, 都夠用既~
你係想要細細部定多function?
pfsense個wifi function有同冇冇咩分別, netgate一直都係叫人要wifi就另外駁隻AP
兩樣都可以

諗緊AMD /intel NCU 定係用返大陸嗰啲
ZOTAC 好似都唔錯
如果唔急等多陣應該就有用ryzen 4系嘅mini pc開始出
淘寳果D雖然係有好多啱spec嘅solution 但我就真係唔會建議
要慳錢去黃金買2手公司機加張NIC好過
zotac D spec其實唔錯 問題係佢D機都係用realtek NIC
我有同事買咗 淘寶嗰隻華碩 真係好平

如果你唔介意平嘅代價係全部野送終嫁話我唔會阻止你
唔好以為flash下firmware 用個VPN就冇事中国有過紀錄直接加晶片係底板
https://www.bloomberg.com/news/features/2018-10-04/the-big-hack-how-china-used-a-tiny-chip-to-infiltrate-america-s-top-companies
用pfsense mon著冇事掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞