外母與老婆請教下

50 回覆
1 Like 24 Dislike
睇樓主語氣都似唔敢出聲,喺連登呻吓算嗰啲
有骨氣、有能力就即走啦
俾我我當初就直頭唔會結婚
一時感性累死自己
外母60歲 好精神
外父 70歲 成日入院

外母成世未打過工, 覺得自己做家務好偉大 今朝同我嘈 我忍不住串佢 四千請個菲傭都做得好過佢
我想走, 一走就可能搞到老婆兩邊不是人
你可以諗下 因個外母而離婚 係唔係on9
日光日白開住房門大大力係床上屌到佢個女大聲嗌。
個下佢就會知...根本沒無得同你鬥
同外母直接講咁樣好無癮,想同佢地好好相處,你何必要改變我習慣,我可唔可以叫你跟我習慣做人,大家互相尊重唔係一句我係你外母就大石壓死蟹,問佢地其實係咪唔想我係到住係咪影響到你地生活?如果係既話咪搬走囉,畢竟大家係唔同家庭同教育大,冇共識回相處咪分開住,你老婆都唔會怪你既
好快有外遇
有一個叫垃圾理論

你唔係垃圾桶點解要收人地既垃圾

垃圾係指負面情緒式負面既言語攻擊

其實真係建議你搬,日日吸收負能量命都唔長
出圖書館做野
我就好似入“罪”
一些生活細節我都盡量改同就
但忍忍下發現唔夾唔work
呢個真。。。我好憎俾人睇死既感覺
就係咁樣同佢嘈, 你會越黎越燥. 香港女人平均壽命86歲, 跟住落黎廿幾年, 你自己會慢慢變成你最憎o既人.
結果就係真正溶入佢地屋企, 日日單單打打炒大鑊, 每一日都充滿憎恨, 雞犬不寧.
然後你o既仔女, 就會響呢種環境之下成長. 佢o既童年(甚至前半生), 絕對唔會開心.

以我自己為例
我仲記得, 當年我地送果個變態老女人入老人院時, 真係覺得好似送走左瘟神咁, 成家人都鬆左口氣.
但係唔好以為佢走左/死左件事就完左, 到今時今日, 我都唔能夠唔承認, 呢個變態老女人仲影響緊我地幾兄弟姊妹.
當然, 係壞o既影響, 仲係非常之壞.

希望你o既仔女唔會變到好似我咁.
你地真係要傾下,對雙方都有好處

如果雙方都唔太妥大家,唔好屈就大家啦

又辛苦關係再咁落去一定差
一個阿哥同家姐
兩個都結婚搬走左
成年啦。。你好難同一個成世未做過野既人去溝通
eg 我收夜, 返黎留飯餸就俾說話你聽, 問你點解唔早d收工, 阻住佢洗碗。。搞到我而家收夜都叫外賣
相見同相處係唔同, 我成年都忍(eg生活習慣,佢地每日係睇cctv, 國共內戰)

我可能已到臨界點
我驚我一日爆就打鳩佢
早日離開啦
同婆媳關係差唔多
早日搬走, 如果唔係好易離婚
有啲外母比個女更中意
好似生個女多個仔
日日叫佢嚟食飯

男家老母好似冇左個仔咁
閉館中啊
Starbruck囉
咁都可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞