【新版“黃雀行動” 告終,多條逃亡路線均已堵死】

156 回覆
414 Like 25 Dislike
安排返送中抗爭者偷渡到台灣其實已經進行了一段時間,據自由亞洲電台記者從多方面獲得的可靠消息,早於今年七月份,已有兩批年青抗爭者坐船逃到台灣。

在七月有兩批抗爭者逃亡,第一批十多名抗爭者坐船從香港出發,直接到高雄。
另一批抗爭者坐另一艘船到離香港300公里屬於台灣控制的東沙島,然後再獲安排送到台灣。

至於這次逃亡失敗的路線,是由香港直接到台灣屏東,據了解,原本在屏東接應的人士,週日晚上十點跟船隻失去聯絡。

有協助港人的組織表示,相信安排香港抗爭者偷渡到台灣的路線已經被堵死,沒有人再敢參與這條逃亡路線。

另外,過去一個月,香港水域附近氣氛異常緊張,不時看到有中國武裝艦隻巡邏。
偷渡赴台「着草」 路線曝光 收費100萬
https://lih.kg/2176671

樓主share大公報
唔係新聞 ?有哂 source 唔識自己判斷 ?
香港水域比中共水域包圍,的確好難走
無咩理由幾單案夾埋一齊著草,真係有d難說服人去信
強行被送中做白色恐怖反而合理d
其實東南方係公海
但係支那人又懶又貪威識食,連U2都偵察唔到,好質疑消息來源
如果當年英國佬有拎埋萬山群島,香港水域就唔洗被包圍
有咩冇理由
個圈子其實好細
唔通2,3個人就運一次

油費,人費(特別咁高風險)
隨時一次出船要幾十萬
呢篇文

好消息係證明有人走過
壞消息係海路呢個方法都無左

除非有人玩到潛艇 短期內都好難搞
坐得上船個個都有案係身架啦,同埋唔通一個人包一隻船咩,哪有錢,咁都要陰謀論
支那最大規模的"近岸軍演"仲出海, 無俾支那擊沈算強運
共產黨話九段線範圍裏面係佢嘅領海
佢唔會理公唔公海🤢🤢🤢🤢🤢
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞