天華百劍斬 -30- 動作Game X Girl Game O

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
有冇圖睇下
提醒下各位 好好珍惜同老婆們餘下既相處時間 我估計唔會有4周年

喺度要屌下個無腦短視producer 因為佢浪費咗太多資源同時間 亦沒有好好把握機會 同時亦犯下唔少錯誤

錯失一 用好耐時間整UI 但新UI有如文革 破壞風格 BGM更加係亂9咁黎 曲風同節奏格格不入 彷如睇緊大陸歌唱節目Eason同韓紅合唱十年一樣

錯失二 浪費資源開發搶金幣 究竟個制作人對遊戲既概念停留咗喺幾多個generation前

錯失三 以人手不足為藉口 唔肯整新怪物 長期要玩家打同一堆怪

錯失四 免費skin復刻要課金買 Dllm 收集遊戲咁樣做令新玩家或者回鍋玩家留低意慾大減

錯失五 Event character songs如果有真係玩就知道聽唔到 原因係關卡設計太垃圾 次次只係播得個前奏就斷 根本白費團隊錄製歌曲既心血

錯失六 浪費資源整套垃圾動畫 冇budget就唔好夾硬黎啦

錯失七 浪費時間錄視像版producer letter 想講你真係好撚得閒 以前用文字預告 然後gameplay content介紹留返喺生放送咪幾好

錯失七 冇善用人氣角色 江雪全年失蹤 天羽羽變黑肉根本同錢作對

錯失八 Pickup一啲都唔up 而且一堆限定可抽時間太短 攪到有人想入坑都要等到月尾 以為限時就吸引到人課 結果揾自己笨

錯失九 Radio浪費資源 view數少到 唔係CV做得唔好 而係決策人冇認真了解環境胡亂選擇宣傳方式既結果

錯失十 冰羽:小竜skin

結論
個製作人長時間冇認真花資源心力喺gameplay上下功夫
如果以人生黎比喻就係哩個人不務正業 想成功但係又唔願意喺根基下苦功 成日諗住靠花招突圍而出 條友上年吹捧自己用SNS宣傳救返隻game 我推斷有可能就係嗰次俾咗個觀念佢 令佢覺得耍花招係可以達至成功 結果就出現一大堆同原本遊戲冇關既資源分配 自以為係marketing宣傳達人 但實際上只係個藥石亂投既on9佬
見到巴打咁有感而發,我就覺得有兩樣野好趕客

1. 課金個價錢長期顯示錯誤,要禁入去android/ios結帳畫面先見到真實價錢,就咁睇game個價貴到pk點課得落

2. 作為收集game出貨率奇低,勤力玩足一年最多都只可以揀兩個角色抽,因為極易保底,我諗唔會個個都係大課長可以個個pool 課黎抽,基本上每個月月中個d特別pool都唔洗考慮,性價比黎講永遠d石都留番月尾或者合作先抽嫁啦,對新手黎講勸退率好高,唔買acc既話要等月尾先有野好抽,仲要5 分鐘唔洗就抽完, 石又少食白果機會好高,咁自然就會棄

結論:隻game教你做人專一d, 唔好見囡就上
個價錢顯示錯誤應該係啲地區問題
應該係我哋睇先會係咁

呢隻
3 4 5 7 8不能同意更多
特別係3 d怪換下色改下名又當新
同埋d boss隻隻都好樣衰
覺得佢其實可以整d人型/靚d既boss
其實打返啲劍咪得 好多game都係咁
每日做重覆動作,然後關驚,儲左一堆石之後月尾/合佢爆死... 想棄驚好多次但因為課過唔捨得...真心執左唔會心痛...
我仲留緊2500石等小龍新衫
要3500呀
見合作返返黎玩2日
屌佢loadtime仲耐過以前....
選關都load5秒, 過場load10秒, 打就3秒打完
訓係度玩真係失眠救星
啱啱重諗住講句又到月尾上下水先
都係我估計 未必真係
btw 今晚有生放送
load time都依然俾以前快少少既
9xx mb更新係街玩唔到
點解我會有成2gb幾
你耐冇玩?
每日清一次體
點睇都覺得係作死多
我唔更新住 等佢整下先

終於...

一陣有生放送

想抽
做乜鳩 影老母出戀ver
限定嘅限定
影正好多囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞