標榜「適合示威場合使用」嘅通訊軟件Bridgefy被發現漏洞超多

42 回覆
79 Like 0 Dislike
我都係睇連登裝咗
好彩冇用過
即刻uninstall返
其實每次有呢啲closed-source嘅軟件話自己幾勁幾勁都可以即刻唔用
加密學其實係數學,一個真係work嘅加密方法係應該成個做法公諸於世之後,個攻擊者都冇你符咁先得
而家幾乎全部網上加密傳輸嘅第一步要做嘅key exchange,就係建基於Diffie-Hellman呢個70年代已經公諸於世嘅做法,但係佢嘅elegant之處就係就算個個都知佢嘅運作原理,都係hack唔到(前提係你跟足佢嘅搵作原理咁做)

一啲收埋自己點樣加密,跟住話俾人聽自己好勁嗰啲,根本信唔過。
up
Briar我記得係android先有咋喎,用ios班人點算?
有得用人哋嗰啲點解唔用?
有咩最好見面講,講秘密都要send message,都唔慌係重要嘢
有飯食洗乜要民主?
所以要用 linux, open source 之類軟件
唔好表現自己嘅無知

我唔反對自己整,只係我唔認為用人哋嗰啲就代表自己廢,去踩自己人啫

雖然香港真係no it
其實安全通訊呢啲嘢反而有珠玉在前就唔好自主研發啦
Signal, Element/Riot, Briar已經用咗好多年經驗改善,要用嘅最多幫手improve下
加密嘅嘢個根基自己由頭整嘅話好易出錯
但係Diffie-Hellman真係elegant喎
唔用elegant你會用咩字
係有飯食洗乜買外賣先啱
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞