[PhD同學會] PhD生活的分享

782 回覆
173 Like 9 Dislike
各位網友大家好! 我係一個係香港讀PhD既科學研究生

有鑑於我身邊好多人都對研究生學位 (both MPhil and PhD) 都唔認識或者有誤解,於是我決定開個post以Q&A既形式分享下我作為香港本地研究生既生活

未來我亦會繼續以「PhD同學會」既系列名講解下研究學位既資訊,同時,如果我有時間整理下自己手頭上d文獻搜集的話,都會考慮寫少少科普既文章,增加市民大眾對basic science既認知

好! 開始啦喂!

-----------------(我係分隔線) ------------------

Q: 做科學研究生其實到底係學d咩?

A: 唔係廢話,答案係學做研究 想大家知道,我認為科研呢一樣野就其實係有d似一門專業技術,係需要投入大量時間心機先會熟練,姐係好似一個工匠咁,要日積月累既經驗先成熟。首先,做科研唔係剩係做lab,好多時間(起碼我係)用咗嚟閱讀文獻,姐係所謂睇paper,點樣揀咩paper睇,睇幾深入,睇完點樣聯繫返去自己既研究topic,等等既searching skills都係研究既一部分,如果唔睇文獻就無background knowledge,根本無可能發展到一個有潛力既研究topic出嚟做,大家唔好睇少睇topic呢個step,有好多人頭半年咩都唔做淨係睇paper,務求將自己浸淫係research topic果個field既世界入面。另一個重點就係學設計實驗,有background又有個題目,就要整d實驗出嚟做evidence支持自己個topic既論點,詳請點設計就每個field既study都唔同,但個設計既優劣就一定係非常重要嫁啦。仲有我認為最影響一個科研人員成功與否既,就係分析數據,點樣係誠實既情況下,將手頭上既data以最令人注目既方法編織成一個smooth既故事,從而support你個research topic,analyse得求其就會浪費咗data浪費咗資源,analyse得太誇張就有機會跌入學術造假既深淵。最後當然,hands-on lab technique都係其中一項要學既野。

Q: 辛唔辛苦呀? 好似好悶又工時好長咁

A: 悶就唔會,讀得研究既十居其九都係本身對學術唔抗拒既人,甚至係好有熱誠,姐係好似你問個足球員日日踢波悶唔悶咁,佢實係答你好鍾意足球所以唔悶,如果閣下睇完第一條Q&A覺得research好悶既,咁科學研究就真係唔太適合你。工時長就政治不正確既,因為理論上研究生係全職學生,所以唔可以叫做工時,係學習新時代中国特色社會主義思想既時間長。咁但係我明大家想問d乜既,成日聽研究生要日日OT,放假又要返lab,好似成個人生都投入咗去做research咁,咁我會話,其實都真係….. 不過都係果個答案,做得research都係熱誠撚,唔介意日日都做野既。

Q: 學廚就識煮餸,學車就可以渣車,讀書都話可以揾到份好工,咁學做研究又有d咩實際成效呢?

A: 除非畢咗業攞住個MPhil/PhD degree出嚟繼續做research-based既行業 (either 係大學攞professorship or 去研究中心揾工),其實實際成效真係無。個人認為反而係會令你獲得一個好全面既logical training,同埋練到EQ爆升燈,講邏輯思維,唔通個個真係有邏輯思維咩,讀研究就真係有啦。

Q: 係香港讀research postgrad要俾幾錢學費?

A: 以往就係大約40k一年,同undergrad一樣。由18/19學年開始政府waive咗學費,所以就係唔洗交學費。另外仲會有postgraduate fund添 個funding既多少就間間U唔同啦,據我所知都係around 15k-18k per month。

Q: 係咪要做TA (teaching assistant,教學助理) 嫁?

A: 要,工作包括但不只限於:改卷、監考、帶undergraduate lab、改lab report。咁你可能會問,點解學生明明係嚟學野,又要幫返學校做野?答案就係因為收咗錢 (上面提過既postgraduate fund),無錯,係收咗美國佬既錢

------------------(我係分隔線) ------------------

分享就到呢到,如果大家有野想問既可以繼續問,太自爆既問題就不了

PhD同學會系列將會不定期持續更新,敬請期待
Lm
PhD 巴打加油

日本人本身就會好chur
如果你係science/medical phd既就應該仲慘
聽朋友講日本lab既制度係要有極高紀律同系統性

點解咁激動想去日本呀ching

巴打加油,過幾年你都會好似我而家咁風流快活窮
支持,香港實在太少人做研究
讀某醫學院postgrad 唔一定有要做TA的
將來只會越嚟越少
無人會想係一個無自由充滿constrain既環境做研究
其實10年前,rpg已經有約70-80%唔係香港人
咁啱我識得既medic postgrad 都係要做TA
香港島果間,有d departments不需要,尤其係比較新既department。
phd 基本上等於奴隸
捱過咗之後你會發現自己有能力同eq 應付人生上面好多難關
下年last yr想去美國讀sci讀上去
可唔可以講下樓主咩background?
點樣整理/記得自己睇過既paper?
又唔知實驗結果係點, 咁又點make sure自己期限內交到貨?
不太同意。PhD 只可以話係對知識有一種深入既追求同了解。
如果講個人成長, MBA,DBA,可仲實際。

p.s.如果你真的懂得什麼是成長的話,社會大學不是浪得虛名的。
如果你好喜歡做研究樣野,你就唔會覺得讀PhD 係奴隸。
PhD其實係咪姐係瘋狂做FYP?
介唔介意講下你PhD生涯做左幾多份?
每份要寫幾多字 ?
題目大概係點既樣 咩範疇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞