鄭月娥指有「醫生政客」以「DNA送中」嚇市民 不會讓他們得逞

25 回覆
2 Like 29 Dislike
林鄭月娥在 FB 上發文,指自己今日已與多名官員接受新型冠狀病毒檢測,由衞生署的護理人員進行咽拭子採樣,呼籲市民參與下月 1 日開始的「全民檢測」,又批評有人以「DNA 送中」的口號唬嚇市民。

林鄭月娥表示,後天會率團到深圳出席蓮塘口岸/香園圍邊境管制站的開通儀式,雖然政府工作可豁免 14 天檢疫,但仍須提交檢測陰性結果,因此已與各代表團的同事接受檢測。

她承認,不同專家對普及檢測有不同意見,但強調專家一致同意,檢測可找出社會中的隱性患者,越多市民參加愈好。林鄭月娥批評,社會有小部分人抹黑計劃,提出「DNA 送中」的口號來唬嚇市民,又指有本身是醫生的政客提出失實的指控,務求把計劃打垮,來達到他們反中央、反政府的目的,反問「難道我們會讓他們得逞嗎?」

多次表示要感謝中央支援抗疫的林鄭月娥,在這篇帖文中又重申,「有中央政府支持香港,內地專業人員分享經驗,特區政府全力動員,市民萬眾一心」,才有助遏制疫情。

https://www.thestandnews.com/politics/r-林鄭月娥今進行肺炎病毒檢測-批有人以-dna送中-唬嚇市民-周三率11官往深圳出席口岸開通/
市民指有「畜生政客」以「DNA送中」出賣市民 不會讓林奠得逞
總之可以排檢測即係可以排隊投票啦
明明自己先係政客,反而屈人地係政客
做咩咁take care人地講「DNA送中」
呢句說話啫

難道此地無銀???
全香港最大政客
點解唔live睇下點篤
自己都知送中唔係好野
行得正企得正怕咩人講送中,係好野既,個個9衝去送中啦
(正視聽)全民檢測同健康碼係進行東突厥式種族滅絕同鎖港禁出境第一步,千祈咪比政府用限聚凶到
https://lih.kg/2171495

(正視聽)戴口罩、暫停聚集係值得鼓勵,但係強制戴口罩on9惡法同限聚惡法係一定要反
https://lih.kg/2159357
咪睇下市民信你定信郭嘉麒同堆專家囉
得逞都唔係咁用
行得正企得正冇病做乜要驗
仲用到FB?
明明自己係搞政治既人 仲要將政治一個中立用詞講到負面 林鄭連政客呢個稱號都唔配 因為你無腦 又智障 只識奶共 政棍都不如
根本就係
無病徵驗黎做咩
比美國制裁後, 淋病豁左出去
連dna檢測都親自做埋
可見dna檢測有幾咁恐怖
咪睇下香港人信醫生政客定係妳呢個柒婆多d?
佢係咪無中央支持就做咩都唔成功
好似呢二年講乜都要感謝中央
係賭徒先啱 田蕊妮講嘅
點樣先可以唔俾人講 DNA 送中?
佢意思係咪會搵差佬殺左班人?
中共開到口話叫大家放心驗武肺,等於叫台灣人投光頭佬、叫美國人投老人痴呆症一樣
用支那無牌化驗邊個信呀仲要其中一間係負責採集新疆人DNA
DNA送中有乜嘢唔好?
中國專家咁辛苦搞緊新彊都抽時間抽人手唔攞牌都落嚟,如果基因唔送中,浪費人一番心意
鄭月娥唔好妖魔化送中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞