請問買繪圖板問題

20 回覆
1 Like 3 Dislike
主要係幫個女買
佢話要繪圖用

咁應該買螢幕繪圖板
Wacom 定日本仔a字頭
我見淘寶好多又唔貴
由600 10吋到2300 16吋

定係買部iPad pro 好呢
如果普通玩下Wacom 細size畫板百幾蚊玩下都ok

如果想專業d iPad Pro 好啲 筆觸個人認為好好多
個女幾大
你肯定唔係調返轉?
專業嘅話一定係wacom 高啲感觸又可以set快捷鍵
(雖然唔知個女需唔需要去到呢個程度)
可以買wacom 最平嗰啲,應該五百幾
除非一定要用電腦software ,有多啲筆直嘅一律建議買ipad(唔需要pro都得)
App就用procreate
唔係成日畫嘅買塊幾百蚊嘅板就得,用螢幕繪圖板插幾多線下,用ipad就唔使線

我自己都用緊wacom one 除左個mon色差大都冇咩野
幾年前買過部叫 WACOM INTUOS DRAW
應該係最初階百搭嘅版喇
我唔係畫開畫嘅 過下癮啫
(外表都好sleek好靚)

500蚊電腦城嗰啲都買到
唔好淘寶喇
我諗可以由依部做個開始
如果佢好pro有一日唔夠用應該會自己再研究嘅

依類玩唔過?
佢話同學都係買依類
由於依類我真唔熟

咁佢又唔會係專業使用
問其他人就話
直頭買部iPad air 10.5吋
可以直接使用筆
tab s7
有budget 買ipad 畫梗係好
我之前買個時都有睇過,其實大陸啲板畫打斜畫落去係對啊唔準個位,wacom反而冇依個問顯題,真係一分錢一分貨ipd我諗都應該冇(未用過尼畫)
題外話你得閒嘅話查下xp pen,你會發覺同淘寶嘅板係一模一樣
tab s7 有筆同軟件?

我見人地都係話ipad
睇Wacom 果類非大陸
螢幕繪圖板,一般好d
都要3000以上
咁樣買ipad好似性價比高d
有s pen同內置Clip Studio Paint呢個app
如果真係成日畫
買Wacom intuos M size 都ok 好似千幾蚊
會畫得舒服啲 比貴少少都值得
但我自己唔係成日用 所以就買左S size $6xx

如果本身有ipad 都可以淘寶買枝電容筆試用下個感覺 我近排買左枝玩 覺得效果唔錯
但同wacom 果啲始終係兩回事 駁落電腦用可以做到多啲效果
睇下樓主個女想學咩繪圖軟件
同埋有幾多筆直買繪圖板
我有 Wacom 嘅 Intuos Pro 同 MobileStudio 13
亦有部 iPad pro 10.5
我講講個人意見, 睇下對你有冇幫助

我正職唔係做設計同畫畫, 電繪只係興趣
我一直都用緊 Clip Studio Paint EX 做練習
臨摹練習嘅作品都係日本嘅插畫師
Clip Studio Paint 而家做到 Window, macOS, IOS, Android 跨平台使用
(Android 只限 Samsung Galaxy 系列)
但只有 Window 同 macOS 可以一次過買斷, 唔急用就等下先買,
因為每 3~4 個月就會做一次特價 50% off,
而 IOS 同 Android 要比月費/年費

Wacom Intuos 系列係傳統畫板, 新手要一段時間適應,
但長遠對條頸傷害冇咁大
而 Wacom MobileStudio / Cintiq 就係直接喺個 mon 度畫
比較似用紙筆咁畫, iPad Pro 都係一樣
(我未用慣 Intuos Pro 已經轉咗MobileStudio 13,
因為鍾意直接喺屏幕度畫畫嘅感覺多啲)

相比 iPad Pro, 個人鍾意用 Wacom 板多啲
因為 Wacom 枝筆嘅感壓比 iPad Pro 好
而且筆桿粗, 拎得耐隻手都冇咁攰
感壓又可以因個人喜好調校, 畫線稿比較有feel
不過 iPad Pro 方便周圍帶出街, 叉滿電可以用到 6-7 小時
我去畫室上堂都係帶 iPad Pro 多

另外 Wacom 啲板有分 Pro 同冇 Pro 兩種
例如 Cintiq Pro 有多點觸控手勢, Cintiq 就冇
同尺吋嘅產品, Pro 會貴差唔多一倍

個人建議有足夠預算就最好買返 Wacom
因為技術方面始終最成熟, 又係最多人用
之前睇過網上分析,
其他淘寶牌子都係用 Wacom 賣出嘅舊技術
我都去過深水埗試過其他牌子嘅高cp值繪圖板
相對 Wacom, 反應始終係差少少, 但價錢平一半係幾抵玩~

Wacom 喺深水埗黃金都有得試機
可以帶埋個女去現場試下比較下先再決定~
始終畫畫係講感覺, 畫得舒服先可以事半功倍

希望幫到你
我畫畫純粹係興趣 非專業
以前用開繪圖板 有用過一塊雜嘜既
之後換左wacom intuos pro
再近期買左部有Stylus 感應到筆壓既notebook
因為想直接畫落Mon
本身係買Ipad pro同Notebook之間掙扎
而wacom clintiq民啲因為價錢太貴 直接無考慮
而家對部notebook都幾滿意 因為價錢比Ipad pro平
但又有Notebook既功能
同埋可以用返有全功能既Photoshop/sai/clip studio作畫
不過都有唔好就係好難整快捷鍵
同埋筆壓感應係比Ipad pro差
巴打! 話說咁啱今晚我男朋友送咗部俾我做生日禮物
明明真係幾正佢會諗到送畫版
我唔係畫開好多畫嘅人
嗰部同我依部真係差唔多一樣咁滯
我唔知點解佢唔知我有部
我已經冇乜用原本(上圖)嗰部好耐
好新淨
唔想嘥野
有意收嘅話 tg:wacom208 搵我啊
就係上圖嗰部
盒仲喺到架
絲打塊板仲喺唔喺度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞