王菲3大名曲

175 回覆
52 Like 21 Dislike
守望麥田
螢火蟲
白痴
會唔會好冷門
佢唱埋啲咩春節歌全部都好撚老土,最後特登走去聽嘅一首歌係匆匆那年,都係林夕填,其實幾好聽
暗湧
天空
約定
同呢啲咁嘅垃圾合唱先啱佢個 level
爛泥扶唔上壁,一奶共就PK
我都幾唔鍾意佢首迷魂記
其實佢唱既電影歌曲都好有佢自己既風格
至於春晚....除左李健嗰首我記唔起其他
雖然Mean但好到Point . 資深菲迷,一向當偶像瓜左。而家睇到佢都轉台(雖然無咩機會),見佢新啲live都覺得好尷尬。對上個次現唱會咩幻樂一場真係國王的新衣,車禍現場咁款。

以前既王菲
如風
睡差
曖昧
我也不想這樣
我也不想這樣
呢首唔知算唔算冷門, 平時冇咩聽, 平平淡淡, 間中聽一次半次,
呢排唔知點解youtube 成日推出黎
聽多幾次上左隱, 今個月係咁loop呢首
暗湧點會冇
愛與痛的邊緣
償還
郵差
暗湧
償還
郵差
給自己的情書
容易受傷的女人
約定
償還
2002年日本音樂界為了慶祝“音樂女王”松任谷由實出道30週年,由一班日本歌手演唱她的著名歌曲僅以紀念,出了名叫《Queen's Fellows~yuming 30th anniversary cover album》一張專輯。

王菲也受邀翻唱了致敬曲目“Valentine's Radio”,此曲由張亞東重新編曲。

碟中其它13首歌曲則由日本13位天皇巨星演繹,其中包括井上陽水、鬼束千尋和椎名林檎等在亞洲樂壇赫赫有名的歌手。
----------------------------------------------
https://youtu.be/STzhd1Dkp0Q
迷魂記三大不入?
仲有eva 首ep
個人覺得黃耀明同楊丞琳嘅版本已經係明湧
王菲個版本先最襯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞