工作忙, 鐘意食野, 點減肥好?

20 回覆
4 Like 4 Dislike
幾年前減過一次, 年半減左80磅 (260-->180), 都係肥
近排已經反彈去番當年高峰
果時開頭都係慢慢食少D, 等體重慢慢跌到咁上下
開始做番運動, 慢慢要越做越多先去到有效心跳
人生咁多年, 真係得果年會做jogging

不過當年減肥果時, 生活比較閒
近年搵番多D 錢, 工作已經忙到震
我發覺最有效控制飲食係自己煮, 但真係無咁既時間
食野算係唯一娛樂咁濟

工作越忙, 食野會好似食極都唔夠咁, 基本上一日4餐 (早午晚宵夜)
我都懷疑緊係咪心理有D 問題但唔食會覺得差咁D 野, 好似上左癮咁

暫時無乜方法, 想純其自然減, 但又好似無乜用
最壞程況可能做縮胃手術, 但係最後手段黎

黎緊第一步可能買番個磅先
起碼知道重左定輕左.

有無巴絲可以比D 意見
就咁睇你會唔會當左食嘢係發洩壓力既方法
如果係咁你食啲只係一時 長遠解決唔到你問題
最近食左係iherb買既減壓supplement 情緒起伏細左好多 你可以睇下
同埋買一個大啲既水樽 1L以上 想食野就飲水
縮胃...
你幾重?
其實我都有諗點樣replace carbs 又唔肚餓
暫時我覺得最似既野係Quinoa
但係超級dry, 一定要搵d 野去配黎食.
我係當舒緩下
當自己係孤獨的美食家咁L 樣

水e 樣野, 忙起上黎係好易唔記得飲
260 lbs
享受食物好事黎既 試下每餐份量減少啲/轉食啲飽肚既野 eg奇亞籽

另一半又係唔飲水 所以我畫左個gif 得閒就send就去得佢要飲水 如果無既咪set個鬧鐘 飲啖水唔用得好多時間
暫時可能做唔到太高強度住。。
巴打平時出街食開乜
胃縮咗可以食返大
我覺得你都係由生活習慣做起啦

有冇睇過My 600lb Life? 雖然你冇佢哋咁肥
不過片入面啲人都係改咗生活習慣先有效
review 下你一日四餐到底食d 乜先
出街食個pizza 同食個叉雞飯走汁都好大分別
人無可能每日都放蹤自己
當你覺得食邪惡野好開心 你每一日都食果啲嘅話
就冇左好難得好期待好開心嘅感覺 同時都令到你肥
你要做嘅係睇返自己飲食習慣係點
慣左飲凍野全糖咪試下少糖先
食老麥鐘意食包+薯條咪試下轉個粟米先
下午茶你要食西多士+一大舊牛油嘅 你試下唔落牛油/少啲糖漿先

生活/飲食習慣唔係一下子改變到 但你唔試下去變 下年今日你都仲係咁樣
俾個機會自己健康啲 一步一步黎
加油!
為左Kickstart
買左隻叫Optifast代餐起步

希望慢慢清一清個胃口食少d 野
thanks
以前有食開outback Starbucks salad

不過有年幾無再食過
要搵搵出面邊度有方便既沙律食下
我記得以前有個減肥節目,入面瘦身果d 人
節目過後好多都有反彈。。。最後都係靠縮胃手術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞