華爾街日報評論:中國已周轉不靈 投資者勿上當

252 回覆
89 Like 3 Dislike
遲啲好似話大陸公司債係港交所買賣,連四大行都怕的山埃,仲想水香港人買

利申:前risk staff

推出一帶一路迷你債劵 銀行就可轉移風險比買家了
遲啲好似話大陸公司債係港交所買賣,連四大行都怕的山埃,仲想水香港人買

利申:前risk staff

推出一帶一路迷你債劵 銀行就可轉移風險比買家了

包裝到中央送大禮
美國咁多國債都未爆中國爆條毛

人地個d係美元黎
仲有美國國債擺明還唔起
都仲咁多國家肯買,就係因為佢市場流通量夠大
暫時好似仲未試過違約
你有一大筆錢唔知點擺好個陣,都係要買美債
回報穩定,又可以隨時套現

美國全球都有軍力佈署
佢投資係一個國家
個國家咁玩野
聽日滅左佢都得
中國做唔到
美國咁多國債都未爆中國爆條毛

人地個d係美元黎
仲有美國國債擺明還唔起
都仲咁多國家肯買,就係因為佢市場流通量夠大
暫時好似仲未試過違約
你有一大筆錢唔知點擺好個陣,都係要買美債
回報穩定,又可以隨時套現

美國全球都有軍力佈署
佢投資係一個國家
個國家咁玩野
聽日滅左佢都得
中國做唔到

支那做到一放錢入去就俾人充公
天滅中共
中國或成最大贏家
不嬲都唔明一帶一路香港可以有咩著數,咪就係出錢囉,成日講到關市民事咁
其實我信美國唔掂多d囉
成日吹打仗引錢回流
又收買阿爺合奏要打北韓
改口支國唔係貨幣操縱國
信佢d智障一成都死
其實我信美國唔掂多d囉
成日吹打仗引錢回流
又收買阿爺合奏要打北韓
改口支國唔係貨幣操縱國
信佢d智障一成都死

爺你老母
其實我信美國唔掂多d囉
成日吹打仗引錢回流
又收買阿爺合奏要打北韓
改口支國唔係貨幣操縱國
信佢d智障一成都死

快啲買多啲你呀爺啲貨啦
on9仔
講咗十九幾年都唔係好清楚一帶一路係乜柒嚟
有無具體計劃睇下,定係9up嘢嚟?

簡單黎講就係中國每年有太多鋼鐵之類既野生產
太多冇人要,又唔敢執左d廠驚失業問題影響維穩
於是向個堆一向冇人肯投資既國家埋手
例如巴基斯坦,哈撒克,阿富汗,印尼呢堆東南亞,中亞,中東國
希望佢地可以要中國同佢地起基建,高鐵啊道路啊之類
佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地
不過係上述國家做生意,下場唔駛我講你都估到

借錢比佢地, 其實無預左對方還錢
強國諗住拎人地港口, 採礦權, 石油, 資源, 金礦, 魚獲等來填條數
其實一帶一路由頭到尾都係搵笨柒
不嬲冇肉食
係當俾錢買外交,點會有人真係信有錢賺

香港政府 捉緊一帶一路機遇

突破美國封鎖,是棋王下的最高深的一步棋

呢D只係軟性推銷

梁匪個施政報告已經講明用香港個市場幫一帶一路集資

港交所同證監已經準備緊

點都死推爛推Cap多轉水先

痴線,又打香港人荷包

搵香港做招牌, 搭個棚呃人錢

佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地

強國諗住拎人地港口, 採礦權, 石油, 資源, 金礦, 魚獲等來填條數

呢d國家
就算應承得你
換一個總統就可以即時反口
委內瑞拉拎左中國500億美金
錢又冇得還,油又冇
最好例子

當初吹風話係委內瑞拉起鐵路時,個個華文傳媒打哂飛機話要係美國後花園鋪路
結果15年委國宣布破產之後,無人敢講

之前又吹過克拉運河
快到了
其實我信美國唔掂多d囉
成日吹打仗引錢回流
又收買阿爺合奏要打北韓
改口支國唔係貨幣操縱國
信佢d智障一成都死

明眼人
快啲買貨
一月話二月尾支爆
而家就五月都未黎

佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地

呢d國家
就算應承得你
換一個總統就可以即時反口
委內瑞拉拎左中國500億美金
錢又冇得還,油又冇
最好例子

當初吹風話係委內瑞拉起鐵路時,個個華文傳媒打哂飛機話要係美國後花園鋪路
結果15年委國宣布破產之後,無人敢講

之前又吹過克拉運河

克拉運河又係年經黎
成日吹一起就令新加坡收皮
泰國自己都驚一分為二會令南部獨立
仲有一個周不時紅黃對峙,軍事政變既國家搞運河
on99

就算泰國好穩定,條運河根本都無乜效益
兜個馬來半島駛幾耐?

佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地

簡單啲就叫開拓客源

義工

估唔到有人咁天真以為鄰國會做義工。簡單用鐵路做例子。

條鐵路一起好個經營權一定係亞投行話事最少十幾年。

佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地

共匪d匪幣都係印出黎,佢梗係任駛

佢地堆國家冇錢
整埋亞投行借俾佢地

共匪d匪幣都係印出黎,佢梗係任駛

啲匪幣邊到出到門口?到頭來都係靠香港換番其他貨幣轉出去
支那又多個新花名
叫雷曼國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞