[求救]有冇人用緊盒仔燈做主燈

17 回覆
2 Like 0 Dislike
準備裝修 見而家D 室內設計公司好多都用盒仔燈
有D仲會做埋主燈 想問下如果我唔整燈槽或者其他燈
只靠多個盒仔燈(GU10) 雙頭 其實夠唔夠光
有冇用緊的用家俾D圖來參考下或者俾D意見
網上D討論都好兩極 感覺好似做輔助較好
上網搵D圖好似一忽忽咁

P.S.電制燈位個D唔係問題 我有自己人 最怕唔夠光
上次問Philips既sales, 佢話100呎要4盞盒仔燈(Philips Hue, 一盞250流明)
其實我都有問過d 裝修人士
要幾多舊呢d 盒子燈都唔係問題

但最慘係冇咩人講得個效果出黎
上網 or youtube 睇d 效果好怪咁
始終就咁諗所有燈向下 天花d 位 or 牆一定暗
轉下角度打落牆 咁個地下咪又變得唔夠光
所以我都係好疑惑
一定要用GU10射燈?
有冇諗過用GX53 LED?

我自己係有燈槽, 覺得唔夠光
想加幾個盒仔燈附助
但天花冇電線, 唔知要點拉
唔明你想點,夠唔夠光,你裝高火數就會夠光

我諗 你想問出黎個燈光效果,但係其實你應該先有個 plan 係想要咩效果,然後啲師父或者燈鋪先俾到意見你,人地都唔知你屋企係點,唔知你想啲光點打法,好難俾到意見
盒仔燈
起碼個盒左右隔離都照唔到先
天花光度唔平均
你岩 我就係想知出來個效果
只講個廳 我長方形廳
大約250呎 個設計師就話8盞ok(只係塔單問)
始終有小朋友 要讀書寫字
最怕搞撚到燭光晚餐咁
想成間屋牆同天花都光猛 唔係黑黑暗暗
不過我都明個個唔同 我覺得唔夠可能你覺得夠
所以想問下有冇人用緊 俾d 意見
(最主要係我冇燈糟 )
我諗呢d 要新裝修就要整 明線走咁核突
我驚你接受唔到
同時每個位都係錢
盒仔燈好核突
廳又唔係大都要突4舊野係度
好礙眼
我諗我明你意思,首先做功課的話,天花燈點整都唔夠,你都係用返護目檯燈

而盒仔燈同燈膽有太多款式,光線角度有好多選擇,你可以去啲boutique、showroom參考啲人點設計,但係通常要好多盞先夠光猛

依家都興用壁燈,壁燈好處係打到天花好夠光而唔燦眼,25w好光下,不過係 LED

利申 同呢間design house無關,網上揾到
有時係到諗 為左個盒仔燈
整幾種唔同類型的燈去做支援
好似好on9 咁
好似福圖咁 如果冇壁燈其實幾簡約好睇
加埋壁燈就好似好多野咁 (我自己走簡約系列)
唔加就肯定唔夠光
睇黎我都係要放棄盒仔燈呢樣野
盒仔燈主要係比樓底唔高既空間用,樓底高既話通常都會做假天花藏燈
盒仔燈照射範圍細,只可以做聚光燈,照餐檯、梳化(睇書)等用途,唔適合照大廳。

另外小小心得:揀啲大路燈膽嘅燈,最好係內置牛嘅 LED 膽,雖然 LED 好㩒用,但奇怪/嵌入燈型嘅壞咗就配唔到/換唔到。
唔關火數事啦
本身盒仔燈都唔均勻
講咁耐 好似都冇咩人用咁
睇安樂鍋成日見到 但佢日光日白拍
睇唔到夜晚效果
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞