[俄羅斯] 有冇人去過加里寧格勒 ?

8 回覆
1 Like 0 Dislike
黎緊6月中去俄羅斯
打算聖彼得堡飛去加里寧格勒
想問下有咩注意
2日1夜夠唔夠?
2日1夜,市中心都未必夠時間玩晒。

如果3日2夜呢?
因為我得 14-25 係俄羅斯
打算11日去哂聖彼得堡, 莫斯科, 加里寧格勒
唔知夠唔夠
方東昇去過
有乜要注意:

得銀行,無找換店,星期日銀行唔開換唔到錢。

銀聯提款機唔係好多,全市得幾部,要撳機攞錢就要留意。

英文唔係咁通用,唔知係咪啲人唔想同我用英文。

坐郊區長程巴士,要記得有晒地名先上車,否則人哋唔識同你分段收錢。

市區有有軌電車、巴士或MINI VAN,都係一個價,但mini van 既話,我都唔識叫落車。

市區有有軌電車、巴士或MINI VAN ,全部可以用app查到路線。

出名既博物館都有休息日,記得留意,否則去到乜都睇唔到。

軍事禁區 (波羅的斯克) 小心影相,雖然俾你外國人入去,但原則上果度有地圖仲話係禁區嚟,有啲地方講明係唔俾外國人入。

治安我就覺得ok,可能唔算係旅遊熱點,無咁多賊會揀呢度搵食。

利申:前後嚟過2次,停留超過10日,成個州內去咗七,八個城市。

如果3日2夜呢?
因為我得 14-25 係俄羅斯
打算11日去哂聖彼得堡, 莫斯科, 加里寧格勒
唔知夠唔夠

你咁少時間,無謂嚟,莫斯科同聖得堡可以搵好多其他地方去。
有乜要注意:

得銀行,無找換店,星期日銀行唔開換唔到錢。

銀聯提款機唔係好多,全市得幾部,要撳機攞錢就要留意。

英文唔係咁通用,唔知係咪啲人唔想同我用英文。

坐郊區長程巴士,要記得有晒地名先上車,否則人哋唔識同你分段收錢。

市區有有軌電車、巴士或MINI VAN,都係一個價,但mini van 既話,我都唔識叫落車。

市區有有軌電車、巴士或MINI VAN ,全部可以用app查到路線。

出名既博物館都有休息日,記得留意,否則去到乜都睇唔到。

軍事禁區 (波羅的斯克) 小心影相,雖然俾你外國人入去,但原則上果度有地圖仲話係禁區嚟,有啲地方講明係唔俾外國人入。

治安我就覺得ok,可能唔算係旅遊熱點,無咁多賊會揀呢度搵食。

利申:前後嚟過2次,停留超過10日,成個州內去咗七,八個城市。

唔該哂巴打!!
我舊年7月去咗,不過好撚熱,重要巴士唔準時搞到出境差啲出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞