巴絲們入黎講下自己轉系既經歷

16 回覆
1 Like 0 Dislike
點解轉
入之前預左會轉定讀左一陣先決定轉
校內轉定轉u
轉系個陣是咪好煩

純粹好奇
由hist轉去ls edu~
其實放榜之後都知道自己鐘意ls多過hist,但因為ls對retaker有5% mark penalty, 而hist冇,所以想穩陣啲入u, 就入左cu hist。
但讀落都係唔多鐘意大學模式嘅hist,加上知道cu好易轉系,所以就試一試,結果得咗。
過程唔算麻煩,都係上網申請,符合個requirement就叫我interview。
其實放榜之後都知道自己鐘意ls多過hist,但因為ls對retaker有5% mark penalty, 而hist冇,所以想穩陣啲入u, 就入左cu hist。
但讀落都係唔多鐘意大學模式嘅hist,加上知道cu好易轉系,所以就試一試,結果得咗。
過程唔算麻煩,都係上網申請,符合個requirement就叫我interview。

gpa幾多?

gpa幾多?

2.99
中大轉系有三個條件,符合是但一個就得。
我係用dse成績果個條件。

Year 幾?
黎緊諗住轉
初初我係想讀黎緊想轉果科 但唔夠分入
唯有入左而家呢科諗住捱4年又一條好漢 一路都醒唔起有轉系呢回事
直至10月中遇到個final year gpmate 我同佢講話讀得好唔開心 好想讀黎緊想轉果科
之後佢話點解唔轉科?我先如夢初醒
而家就追豬pa希望轉到我真正想入果科
希望今年成功轉到再同大家分享
math轉phys

同冇轉過冇咩分別 讀嘅course有90%一樣
math轉phys

同冇轉過冇咩分別 讀嘅course有90%一樣

本來仲諗住轉多次去CS 但最後冇轉到
hkcc商科-->cu nursing-->city-->poly surveying
hkcc商科-->cu nursing-->city-->poly surveying

巴打可唔可以分享吓trans u嘅程序,雖然呢個時間問好似已經太遲
留言睇人rrans u經驗
原本讀electronics , 但讀咗一年真係悶到癡肺,跟住就轉咗去electro-mechanical, 成個生活唔同哂

Year 幾?

前幾年嘅事了

Year 幾?

前幾年嘅事了

我問係因為我都係讀speech
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞