想學多一種語言增值自己 應該揀咩好

316 回覆
3 Like 11 Dislike
都係嘅,好似Polish or Hungarian嗰啲真係...
但係德文係真係一個好logical嘅語言
Sentence structure 好嚴謹
聽講唔知polish定變種語言有18個case
咩係 case?
香港人可以話係最有學日文優勢嘅人群

首先你本身識晒啲漢字,唔似支那人齋識殘體要重新學過晒點寫(網羅する、憂鬱、響き、襲撃、殲滅、誘導するetc),最難用最多漢字嘅文章都無問題。想像吓你初學英文就自動識睇/估Economist有幾爽

第二香港人平均英文水準唔算差,只要學識片假名就自動unlock咗一堆外來語(レストラン resturant、サービス service、チャレンジ challenge、ステイホームstay home etc),鬼佬去日本都係優先學片假名

第三唔少音読み同廣東話發音高度相似(殲滅,sen metsu,絶対,ze tai etc),方便記憶

仲有就係識日文方便返鄉下!
話時話有無人搵到啲好嘅客家話教材
我 so far 都係搵到依個小學雞網站
https://happyhakka.moe.edu.tw/c1.php?id=12
英文ok就 西班牙 易學 第二多人講語言
難啲有法文 不過難發音
之後 俄文
再難啲德文 文法多到仆街

中文好啲嘅就日文啦
韓文又係文法多 發音又難
上過博客來唔太見有,你可以搵吓台灣教育部有套教材
https://elearning.hakka.gov.tw/ver2015/kaga/Kaga_QD.aspx?type=primary呢個都有
喺誠品見過本,不過用注音標音
相反台語多好多
阿拉伯文
一個識中文,英文,阿拉伯文既人絕對係搵到食既人材

幫伊斯蘭國?
梵文

會唔會有興趣?
玩野咩,arabic 咁多種
之前有個新聞講香港人學梵文
oic
因為北歐人啲英文水平都幾好 不過學多種語言無壞
danish個發音幾難 果頭啲人覺得佢比swedish難聽 應該好似我地聽泰文越南文咁
香港啲書店唔多語言學習類書 有都係中英日韓德法意為主 可以down電子書/book depository買/善用printing quota
戇鳩到 唔通學中文就係加入中共
TBB呢頭女學o左算有o的用

https://hk.ulifestyle.com.hk/topic/detail/210113/

台灣美女梁凱晴(Nina)大學主修阿拉伯文 J2節目主持才貌兼備火速上位
佢學完仲記唔記得
簡單啲講 即係唔同字因為grammar問題而變形 變形後會多一重grammatical meaning
簡單如英文 I(主格) me(賓格) my(屬格)都係case嘅一例
最緊要有興趣 先會有恒心學
鍾意日本旅行 咪學日文
鍾意煲韓劇 咪學韓文
搵返同睇返呢條友o既報導

佢都好癲
去印度學梵文, 但去到當地又唔係講英語, 而係用當地話但又生存到
又去過希臘學希臘文, 又話佢最近學柬埔寨文

差唔多比得上季羡林
最有用應該係法、日文,想移民會幾有利
阿拉伯文真係難
首先字母難記,好多都差唔多樣
第二就係讀音難,尤其ع同ح
第三就係字詞難記,冇寫vowels
最後重要連grammar都難,又有gender又有case

堪稱為世界上最難語言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞