其實人出來工作後, 人生己經玩完…

26 回覆
83 Like 4 Dislike
其實人出來工作後, 人生己經玩完…

這是一般香港人, 打工仔的寫照:
每天早上, 七時左右起床, 梳洗換衣服, 出街, 買個麵包上車吃當早餐, 搭大約一小時車程, 上班去. 面對麻煩的人事關係, 上司的面色, 客人的無理要求. 辛辛苦苦工作, 到晚上8時, 甚至10時. 搭車回家, 吃飯梳洗, 休息娛樂時間不足3小時, 這樣又一天. 日日如是.

一般人的生活是: 辛辛苦苦讀書(為前途為將來) > 辛辛苦苦番工(為生活為養家為養父母) > 辛辛苦苦結婚(為愛情為養育下一代) > 年老 > bye bye. 原來香港的一生營營役役, 辛辛苦苦這樣又一世.
上一輩的人大概會說:”我以前都係咁捱架啦”
上一輩的人大概會說:”捱捱下就捱出頭架啦”
上一輩的人大概會說:”當年阿叔我, 一個人供樓養成頭家, 咪又係咁”
事實上, 上一輩的背景和現在截然不同, 那是港英的時代: 大環境經濟起飛, 收工準時, 真的是朝九晚五, 當時人工高物價低, 有進升前景, 年年有人工加, 通漲幅度輕微… 當年的case是否可以應用於現在呢?

這兒很多人常概嘆沒有女, 但這種煉獄般的上班工作模式, 你有女, 你有時間去陪她嗎? 就算她天使面孔魔鬼身材(這樣的說法, 儘管不合乎現實), 你有時間去享受嗎?就算你想屌她, 你己經工作到筋疲力盡, 屌個屁!

一開始, 一d積極的人, 正面的人, 不看內容己經說”怨於是無補, 要去改變它”. 改變, 怎樣改變? 努力上進, 改變了, 收工時間變成晚上12時, 凌晨1時, 而得到的不過是那個縮水單位大了一點. 你希望是這樣嗎?

至於說什麼改變心態, 改變心境, 不過是自欺欺人吧了. 都是廢話, 無助於現實, 無法解決問題的根源.

或者打從人出來工作後, 人生己經玩完…
睇你咩家庭出身

你老豆會叫你玩多d相,搞下生意
你星期六日
公眾假期 蓋棺的嗎

你同你伴侶只是保母關係嗎?

你冇護照唔會去旅行的嗎
人生從來都係自欺欺人,你話人生已完,都係自欺。
勸你用休息日學野,一樣會不斷累積既野
睇你做咩工

利申: 鬼上身 好鐘意返工
唔想再返工,返工反人類,人生大半世坐係office,時間浪費係個excel ppt word到on99
咩工
「已」經
事實嚟
員工就係資本主義對比番奴隸制度時嘅奴隸
如果真係錫自己仔女,仲會唔會生佢地岀黎。如果自己唔係有錢人,佢哋一岀世其實人生已經玩完。
返工返到人生完左架啦!完左架啦!上帝都沒法攙扶架啦!唔死一身潺呀 !好地地一個人生咁就完左架啦!

我唔識做架!唔好罵我呀!!!我要返屋企呀!!

真的想哭!真的想哭!返工怎會一臉笑容
唔返工,時間點過
下,我唔係wo
我工作到好撚有滿足感wo
通常返工,係為左以下四樣回報

1)金錢
2)情感
3)學野
4)資歷
通常返工,係為左以下四樣回報

1)金錢
2)情感
3)學野
4)資歷

唔想返工,因為你份工俾唔到以上四樣滿足你
對我黎講 純粹比較好玩
即係情感回報
其實唔止香港,全球的平民都過緊類似的生活

分別只係你係香港做足全日都可以食餐飽,
而第三世界的平民做足全日都不能溫飽
慘你少少
10個鐘返工(唔使ot的話) 返工放工一程兩個鐘加埋14個鐘
得2個鐘休息時間
香港最慘係工作時間真係太長
當返普通文職工作返8收6 但計埋車程路程 至少都返7收7
12個鐘 扣番8個鐘瞓覺(除非犧牲瞓覺時間但日日唔夠精神)
實際可以用自由時間得4個鐘(仲要沖涼食飯等等呢)
所以工作真係好
除非搵到一份唔會太長時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞