陳志全、朱凱迪,請即先行辭職明志,帶領飯民總辭

116 回覆
87 Like 36 Dislike

根本唔需要睇飯民/民調意見
如果飯民最後決定要留
陳志全朱凱迪仲留唔留?
辭職明志夾全體飯民走啦屌你老母

利申我係支持留+留任者至少捐三分二薪

係個唔撚講道理嘅地方 最大嘅道理就係錢
梁天琦都講選立法會就係為獎金
咁點解要自己放棄獎金
我對議會政治少少期望都無
純粹係為錢
當每個議員每個月捐6萬
當捐比612/其他義務律師
每個月都多至少120萬打官司
一年就多1440萬

但有人唔想留 就無需要夾硬留
請陳志全朱凱迪辭職
講完
民主派會議發聲明表示,大多數議員傾向留任立法會。民主黨及公民黨表明傾向留任,其中公民黨未有最終決定。

人民力量議員陳志全就反對延任,形容本身並非「主留派」,認為全體民主派都應該杯葛議會;議會陣線朱凱廸形容,他屬民主派會議上的「小部分」議員。

據了解,民主派會議今日開會商討,會上有2名議員傾向離開議會,但沒有表明必定離任。民主黨主席胡志偉表示,留任議會有助民主派拖延「惡法」及發酵議題,引起社會以至國際關注,並認為無法承擔因放棄議會,而令「惡法」無聲無息通過的責任,又指如果留任的決定受質疑,選民會於明年選舉以選票回應。

公民黨黨魁楊岳橋就說,公民黨傾向留任,認為民主運動需要國際、街頭及議會戰線,議會仍有價值,但同時明白反對留任的聲音,包括未來一年議會認受程度的問題,公民黨會繼續聆聽不同意見,黨內未有最終共識。

#香港電台 #民主派會議 #立法會 #陳志全 #朱凱廸 #胡志偉 #楊岳橋

香港電台
帶頭辭啦 屌! 我就一定支持你兩個
推到慢必 朱迪見到
我中意獎金論
既然黎緊1年無民意授權,咁還薪於民都合理
你唔叫保皇還???
大把冇票功能界別都冇民意授權
支持
佢地而家拖到全體接受委任

只要有人帶頭就可以破局
老實講我覺得捐晒都係合理
不過班人都要食飯 當留兩三萬人工做日常開支
想留都得
入去自焚
其實有第三條路行
政事台討論中
佢哋真係還喎
知唔知咁多年黎保皇地區衛星組織幾肥仔?
肥到無左區議會就叫曬救命
飯民夾到 保皇夾唔到
唔係總辭
係拒絕接受委任
推到慢必 朱迪回應
點解連民調又唔睇?
如果民調贊成佢哋跪都要跪入去出糧,咁又唔理民調?
民調只係將責任推比市民
挑咁即使唔尊重民意?
而家dq公民黨就係因為去過美國
點解dq梁繼昌亦係去過美國
而家楊onq仲留乜春仲講乜國際線
對唔對得住流亡的羅37、仰仔、昇仔?
真係,真正叫得進步泛民係得人/社/自決眾志呢班人,其他咩毛孟靜都係一鳩樣
唔使急
等投票完先
點睇梁天琦話躝都要躝入議會拎獎金
佔多數市民諗既野唔一定岩
魚蛋時夠係多數人遣責暴力
政治人物應該思想帶頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞