(正視聽)戴口罩、暫停聚集係值得鼓勵,但係強制戴口罩on9惡法同限聚惡法係一定要反

61 回覆
47 Like 18 Dislike
如果自律ok
美國就唔洗死幾十萬人
你覺得惡法可以令唔自律既人變得自律?
Support
呢個係比例問題
點解班唔自律嘅人可以冇任何後果
而班護士醫生
就要suffer班冇自律人嘅惡果?
你睇下幾多人係極權下 支持惡法 警權無限大
根本香港人就係鐘意被人管
Yes
問題係,惡法搞左咁耐,有用咩?
一日繼續放支那人免檢疫播毒,一日都會繼續,然後可以繼續擴展權力管控更多方面。

你呢個問題應該反問點解為左利益輸送比支那,放支那人免檢疫播毒搞第二波疫情,令全香港人suffer,但係班仆街高官無後果
實在太多人on99比人亂帶風向
你講既只係理念

當你覺得呢樣嘢只係你自己既事,唔會影響到人,咁就當然係你既權利啦,但係而家呢樣嘢係你唔戴就有機會影響人,咁就唔再係咁講。

就等於隨地吐痰點解唔得?我的痰吐向地做咩話我犯法?
點解隨地大便唔發告票比佢你會咁頂氣?人一講野就會噴口水,依家係防止大家周圍噴口水。

疫情之下,戴口罩唔係但係保護自己,係防止你有會傳比人。
但係當你走出街超市巴士見到呢班大媽啊叔唔戴口罩大大聲嗌同噴口水,你就想一野X佢,我唔會再理咩自由理念,完全支持你戴口罩咪噴的口水落我度。
放支那人免檢疫播毒就當然唔得,但係而家根本唔係做左一樣就可以唔做第二樣。係樣樣都要做。鼓勵有個屁用。
認同室內地方強制戴口罩有一定合理性,但係室外不論地區、天氣、活動強制戴口罩就明顯係不合理地限制人身自由同侵犯人權,走去郊野公園捉單獨行山人士就更加係一大例證。

何況,任何人如果覺得驚亦都有有自由採取額外措施例如戴防毒面具保護自己。
老老實實,任何條例永遠係睇佢點執行,個政府腐敗同極權就根本好法例壞法例都會比佢地玩死,任何野都可以濫用既。

防毒面具?唔係下話?呢個邏輯推遠的即係不如唔好話殺人係犯法,因為一般人都唔會殺人,如果你驚就帶定把刀出街自衛?

重點係,你驚佢濫用?你睇佢濫捕左咁多就知惡既唔係條法例而係執行果的。好例壞例都可以濫用。只係整多條例方便的遮。要濫用起上黎無大分別。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞