龍震天:月入兩萬屋邨女 Vs 月入六萬名校女,點㨂?

9 回覆
6 Like 6 Dislike
【月入兩萬屋邨女 Vs 月入六萬名校女,點㨂?】

今次帶來一個最近網上熱討話題,是在討論區看到的,是有一位男生留言,說到如果選女朋友應該點㨂。
例如,男朋友想買火炭御龍山結婚,屋邨妹已經覺得很好,屋邨妹的父母也覺得很威,不停和親戚朋友說自己的女婿有多本事;但如果是名校女呢?名校女面有難色,說自己現時和父母住在擎天半島,你叫我住火炭?咁點返工?
又或者,男朋友買車給女朋友,買架寶馬 1 系,Benz A class,屋邨妹已經很開心,發夢也沒有想過自己可以有架車,簡直是改變了人生;而名校女呢?聽到之後馬上說:「我 Daddy 而家已經比緊架寶馬 5 系我揸緊,你叫我揸架 1 系,內籠會唔會好窄?安唔安全㗎?」
又或者,男朋友儲了半年錢,和屋邨女去台北玩四日,屋邨妹已經開心到不得了;但名校女呢?前個月才和 Daddy 一家去北海道滑雪,上個月才和大學 classmates 去了歐洲,台北?我真係開心唔出咯。
又或者,男朋友在生日和屋邨妹去了米芝蓮三星餐廳吃生日飯,屋邨妹從來沒有去過,全新體驗,笑逐顏開;名校女呢?早兩天先和同事來 Happy Hour,平均一個月都會去一次啦,有甚麼特別?OK 但唔會好 impress 咯。
這個話題,正好也帶出了我一直說的,學歷頂尖,工作頂尖,好 mean 的女人,自視甚高的女人,為甚麼一直都沒有男朋友;不要說男朋友,連約會機會也沒有,男人連望多一眼的興趣也沒有?
還是那句,男人是膚淺的,外表身材最重要,再來就是對人的態度。
請不要相信我,只信事實。
如果自認學歷頂尖,工作頂尖,但真的一個男人連望自己的興趣也沒有,而自己又想突破感情,就要反思,客觀審視,具體分析。

https://www.lungchuntin.com/blog/%e3%80%90%e6%83%85%e5%88%b0%e9%be%8d%e5%8c%99%e3%80%91448-%e9%9b%86-%e3%a8%82%e5%a5%b3%e6%9c%89%e6%a8%99%e6%ba%96/

閱後感:
不過身邊識親啲公屋妹朋友唔多知足,通常更加貪錢。反而月入六萬因為自己都有錢,唔會猴住男朋友嗰啲錢
最好就係自己都搵到少少錢,分擔男方嘅負擔,又識扮下靚,學下唔同興趣就最好
而且男朋友帶你去邊到,送咩禮物,就算唔鐘意都要欣賞同鼓勵,唔好下下都踩佢,男人真係好膚淺但好簡單好容易服侍
例如,男朋友幫你整電腦,你可以同男朋友講「你識好多嘢啊,好彩有你幫我整咋,唔係都唔知點算」,佢就好樂意幫你整架啦
揀好樣又大波個個黎配種
所以香港男人對d大陸妹咪嗒晒糖,夠姣夠溫柔
呢條友成日講埋啲垃圾野其實真係冇乜嘢睇
好老實講,佢講啲講真係鬼唔知呀媽係女人,問題係真係好多男/女人對揾另一半既態度係堅離地
揀有良知個個
咩人黎?
認同

無自信既男人先會下下搵物質同錢黎認叻,搵個差過自己既女人多多少少都係有啲自卑無安全感嗰啲
諗起讀英國效學富家女劉淑儀同板間房讀社工年年考第一鄭月娥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞