【奶茶聯盟】緊急 泰國將會出現軍事鎮壓

613 回覆
1834 Like 11 Dislike
或者尊登食開人妖就唔同講法
上流人士幾多變態嘢㗎啦
想學1976年法政大學屠殺咁?屌你老母!

https://en.wikipedia.org/wiki/Thammasat_University_massacre

大家真係要多啲認識自己同唔同國家嘅歷史,唔好畀歷史真相隨風沙同骸骨掩埋黃土底下
已經有軍頭吹風話唔想屠殺重演
美國盟友嚟
解放全人類
普密蓬神枱級就叫得郁班軍佬(當然佢都係想用文官政府黎防止軍佬獨大多)
家陣個件屌閪就識政治識閪咩
呢啲皇室摺撚咗佢啦 冇嚟貴格
點玩都好 都唔好勞民傷財啦
佢肯搞好d機建一早做咗東南亞大佬
成個亞洲人權狀況根本只能用差劣形容,宜家得台灣行得最前

日本司法都係黑到無倫,可以行政拘留日產總裁一年無起訴書

本身香港係英治時期係全亞洲最好,多得共匪搞到臭哂
Push
Push
如果泰國唔係獨裁政府就未必會發生桂民海事件
Taylor Swift 歌喉麻麻咋喎 有咩好聽 wfc
熱狗永遠咁仆街
企高地企到去泰國
其實望真啲9世王任內坐得比較穩既首相同內閣,都係軍佬多,好似發動法政屠殺位首相做左差唔多十年
1992年普密篷上演咗神級PR令到當時既軍佬總理落台之後 泰國一直去到2006年都係文人做總理兼冇發生過軍事政變

wiki:
1991年的泰國軍事政變中察柴·春哈旺內閣垮台,有軍方背景的蘇欽達成為總理,人民不滿,埋下了隔年黑色五月事件。1992年5月17日至5月20日,泰國人民上街遊行示威,抗議軍方統治,其後示威升級,蘇欽達命令軍方武力鎮壓導致大批學生死亡。情況變得越來越緊張,因為暴力和騷亂蔓延到其他地區。當軍方再次打算武力鎮壓時,國家面臨內戰的危機,蒲美蓬介入。他召見蘇欽達、退役少將查龍和請願學生領袖入宮,在電視前警告雙方保持克制。在危機下,查龍和蘇欽達在電視前一起向蒲美蓬下跪,不久後,蘇欽達便自動下台,避免另一次危機。事後,很多學者認為,這一事件是導致泰國軍方淡出泰國政治舞台之始。
他信你當唔當佢係軍警系統出身?
肯定算民選啦
我純粹講佢個背景
佢任內太長喇
早期既單純神主牌
Sarit開始拓高佢地位增強政府合法性
到92年開始民主化少少
如果佢依家仲在世其實真係有望泰國民主化再進一步
佢好識順勢而為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞