「健康碼」殺到黎!香港人可以點抗衡?

43 回覆
16 Like 2 Dislike
去拎綠健碼冇問題喎
請專家幫下口又好,靠大家文宣又好
煲大以下幾點,要同政府鬥快,費事藍絲/港豬被政府宣傳先入為主覺得係好野應該推行

1. 有效性低:健康碼反映唔到一個人實時有冇受感染/病徵/傳染性
2. 成本問題:搞一搞要用幾耐時間、幾多公帑
3. 可靠性存漏洞:容易造假eg cap圖互傳有病扮冇病。例如你搭車司機邊會check係cap圖定真係個app兼且代表你本人
4. 對象普及性/針對性:上年紀人士(仲要係武肺高危群)可能唔識用,亦未必個個有智能電話
5. 造成依賴:可以預期一推行,健康碼反映冇病就等於免死金牌,唔再奉行有效既防疫措施eg量體溫、戴口罩、人群聚集、社交距離,當(1)應驗就仆街
總之要帶出訊息呢樣野冇用!有弊冇利!
仲要加d陰毛論 associated with 社會信用分 做個阻嚇
我都唔知比咩反應
推推推推推推推推
你睇唔出問題嚴重性
做文宣杯葛唔參與,夠人多杯葛就玩唔成健康碼
但經過咁多次三罷
我相信有唔少甚至過半手足會為咗返工照用健康碼

罷工依家嘢 真心唔好對香港人咁大期望
怕病菌
係... 但我地要想辦法將藍屍港豬都要反對
陷入恐懼之中
push
點解講哂比人知呀?
以前乜都講晒
最後乜都衰哂
我撩我隻狗 d 口水比佢驗!
你唔搭係咪唔洗出糧?
要返工 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞