美籍銀行家去年12月涉襲休班警 接獲回覆:沒有任何文件證明該涉案人的現役警員身份

499 回覆
1998 Like 8 Dislike
唔係警察告襲警
比人告番轉頭
無法證明警員身份即係點,大陸武警嚟?
係咪藍屍扮狗
買支狗棍當自己係
冒警好大罪WO
即係有藍屍 扮狗搞手足囉
笑左 等睇黑警自解
武警嚟,所以香港無資料?
告襲警但唔係現役警?
咁案發個時 佢係咪仲係警察先

難怪之前咁多冒警搶劫啦
隨便都話係警
唔敢得罪美國人咋嘛?定係想好似大陸咁拉晒d外國勢力坐監?
唔臨時作個pc number比佢?
追dup小朋友,被文職銀行家打到仆街時,唔認係警察,到有著數攞,就閃出黎扮on duty 幾日冇番過屋企嘅警察。清,點會有無緣無故的恨呢?
笑死好扮唔扮,扮黑警
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

被告Bickett Samuel Philip(35歲,圖)被控去年12月7日在銅鑼灣襲擊警員1519;被告的交替控罪為普通襲擊。辯方指,被告去年12月被起訴後,警方起初拒絕確認警員現職身份,可謂荒謬,而該點涉及控罪關鍵元素。

官:法庭判斷毋須跟指引
其後警員確認在職身份後,辯方續索文件,控方一度稱沒相關文件可提供,事隔半年後改稱有,但以案件無關或涉公眾利益需保密為由而拒絕提供。辯方質疑對方何不一早表明。

辯方陳詞又指,當日涉案休班警穿便服,追截並用警棍毆打一名年輕人,被告和旁人見狀,以不同語言問警員是否警察,警員均否認。辯方要求控方披露《警察通例》中使用武力的指引。裁判官林希維認為法庭會獨立客觀判斷警員有否使用過度武力,毋須跟從指引;即使警方指引容許休班警高舉警棍四圍走,法庭也可認為不合理。辯方指若無《通例》內容,難以盤問證人,而判斷警員是否正當執行職務,不止考慮武力,還有其他元素。案件押後至本月20日聽取控方回應。

案件編號:ESCC2692/19

https://hk.appledaily.com/local/20200814/LN2QRYDSDJBIHBE6SN35W3DPNQ/
好on9
去年12月,美籍銀行家疑與另一名外籍人士在銅鑼灣站,調停欲阻攔跳閘人士離開的休班警及男途人,並質疑休班警身份,結果被控襲警罪。辯方早前申請披露警方使用武力及警棍的內部守則,今日聆訊。辯方指使用武力及警棍的內部守則與案件有關;惟控方以守則與案件不相關,及基於公眾利益而享有豁免權為由反對。辯方需時索取更多資料,聆訊押後至下週。
https://www.inmediahk.net/node/1076430

唔肯披露警棍使用守則
搞咁耐原來條粉腸都唔撚係popo
條仆街鄭閪驊仲告乜撚襲警
抵佢俾人制裁
冒警?
果個唔係黑警黎????
武警
呢單案真係精彩
搵埋美國領事館介入啦
咁撚兒戲
咁係咪可以告返班狗/律政司?
下次唔叫你拎資料出嚟咪老屈入罪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞