邊款電結他啱新手用

105 回覆
2 Like 1 Dislike
Budget 大概$2000至3000
原本有諗住買fender 嘅 bullet series
但係聽人講好似手感唔太好
想睇下有咩選擇
利申:聽開nirvana
宜家有幾個心水
Fender SQUIER Classic Vibe '60s Jazzmaster

不過$3040買埋音箱都overbudget
Tagima tw61

$2600 係樣衰啲不過價錢可以接受
無話邊支啱新手邊支唔啱
揀支自己啱心水嘅練都練得開心D
揸起手實在過睇圖 我會寧願買貴少少amp
因為你玩一定唔止買一支
不如比多少少買日本fender 2手之後插電腦玩就算啦
why not classic vibe mustang?

不過要連amp3000內,除左二手都冇咩選擇。。。。
我自學 為興趣
我預用五六年
可能出咗嚟做嘢之後有錢先會買返支貴嘅
我諗住買VOX Pathfinder 10 六舊水左右夠唔夠玩
呢款好少二手買
手感差
有 但係我想買fender
ibanez啲琴型我唔係幾鍾意
同埋因為第一支琴想買返自己想要嘅牌子
印度定唔知印尼 $2000有找
但係做工好似唔多

因為想get同款
但係發現同款結他真係好貴 要成皮野
所以搵個似樣啲頂住先
有諗過買呢支 反正同樣價錢

不過好似對新手唔友好
遲啲去通利試吓先 最緊要手感
不過通利好似冇賣SQUIER bullet series
有排好想買結他
行過真係想汁支squier 玩

反正YouTube 大把人專登用squier 都可以set到幾好聲
新手買把Ibanez 好過fender
我第一支都係用jaguar,正
不過d聲幾尖
你嗰陣時買係大概幾錢呀
Jaguar我覺得岩手細既人彈,手感我覺得同strat都唔同
我上網買2手,其實都係比佢個樣吸引
不過留意番,就算買一手可能都要花少少錢比人setup下
同埋我對jaguar個外型係一見鍾情
啲線條強勢得嚟又帶點陰柔
鐵漢柔情嘅feel
手細就啱我啦 我絲
但係jaguar 好少二手 有都起碼要$5000以上
真心唔差!不過筆直高小小
當你買屎乖也呢支3千零,比人set一次500-600
Amp 15w既款夠哂屋企玩(粒機),我諗500-800應該買到?我都無乜點留意
effect就日後再買都唔遲,埋單4-5千應該都夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞